2012. május 7., hétfő

Biennálé 1. nap

Megérkeztem. Vonattal jöttem, el sem tudtam képzelni hogy az lehet, hogy egy ilyen súlyú városba, egy megyeszékhelyre nem lehet eljutni csak átszállással. zuhogó esőben.
így jár, aki nem hord autót
Már megy az első bemutató A hétfejű tündér Kuthy Ági rendezésében a Budapest Bábszínház előadása. Már láttam, jó, irtam is róla ITT. Este a szakmain elragadtatással beszéltek róla
13 - kor jön az Olympos...élmény volt. Tengely Gábor kitalálta, hogy az egész színházat bejárjuk az előadással a padlástól a pincéig.. és apró jelenetek a wc-ben a folyosón, pereg, mai, közelhozza az antik világot a celeb isteneket..és a játékstílus! Remek!.. a zsűri is értékelt persze, azt a gyerekszihaz.hu -ra majd összefoglalom, itt csak a saját magán lelkesedésem írom. Ja és a végén megjelent Hegedűs D. Géza, mint Zeusz! eljött a 3 percért, mert tudja, hogy durranás a megjelenése, mert szereti. Együtt vonatoztunk.


Ezután a kaposvári színház Pál utcai fiúk c. előadása  jött, Vidovszky rendezésében ..nekem sajnos minden újabb pálutcait elhomályosit a hajdani Bárka szinházi előadás, amikor kint voltunk a parkban és forgott a nézőtér és egy furcsa nyekergő zenész vezetett minket...és gyerekek játszották a gyerekeket... ez is korrekt volt, izgalmas térben játszódott..
következett a Nemzeti Színház Náthán gyermekei olyan színészekkel mint Kulka, Sinkó, Hollósi... de a fiatalok is remekek.  Martinovics Dorina Kurt - Földi Ádám. A színészek jobbak voltak, mint a darab...de élmény volt látni ilyen nagy ágyukat.
A vége az East Balkán lett volna, de a pénzhiány miatt csak egy kis prezentációt láttunk... nagy kár, mert nagyon izgalmas
Ezután jött a szakmai megbeszélés...
ja és már nem esik
és találkoztam a válogató Harangi Mártával, ma nem ért rá válaszolni a tegnapi kérdésekre, kicsi babája van, de természetesen nem felejtettem el a riportot.
Nagyon jó nap volt

A Gyermekszínházi Portál oldalán a nap
Képek a FACEBOOK oldalunkon


Május 7., hétfő

10.00 Budapest Bábszínház: A hétfejű tündér
helyszín: Agóra - Együd Árpád Művelődési Központ, időtartam: 50 perc, korosztály: 5+

A szakmai megbeszélésen elismerően szóltak a vállalkozás merészségéről, arról, hogy sikerült Lázár Ervin líráját bábos nyelvre fordítani. Szó esett arról, hogy vajon a fiúnak meg kell e szépülnie a végére, érdekes volt Kuthy Ági felvetése, hogy gyerekközönség számára meg kell szépülni, a felnőttnek már nem. mert a gyerekeknek szükségük van a megszépülésre, a csodára, a reményre.
13.00 Színház - és Filmművészeti Egyetem, Bábszínész IV.: Olympos high school
helyszín: Csiky Gergely Színház helységei: 105 perc, korosztály: 10+
bien1 060 (1024x768)
A bábos osztály vizsgaelődása nagyon friss, nagyon eredeti, pergős, a célközönséget,/ 11 - 21 ig /abszolut elvarázsoló produkció. A felnőtteket talán fárasztotta, hogy bejártuk előadás közben a színház teljes területét a padlástól a pincéig, és még a WC -kben is voltak jelenetek... ez szüreállissá tette a klasszikus regét, ami az európai kultúra fontos része, ezért jó, ha a fiatalok is találkoznak vele, s ez az előadás alkalmas arra, hogy közel hozza az antik világot, a celeb isteneket, a szófogadó Obien1 019 (1024x768)dysszeuszt. Inkább csodálkozással kérdeztek Gimesi Dóra vállakozásáról, hogy mert ennyire hozzányúlni a klasszikushoz, de nem elemezték, hogyan illeszkednek a hexmeterek a mai nyelvhez, .. szóval maradtak ki elemzendő lehetőségek. Sajnos kevés szó esett a fiatalok játékáról is, mindegyik megérne egy elemzést, és Tengely Gábor egyéni rendezői stiusáról, színészvezetéséről és megszámlálhatatlan ötletéről, amik mégis egy egységes előadást teremtenek
14.30 Csiky Gergely Színház: Pál utcai fiúk
helyszín: Csiky Gergely Színház, Nagyszínpad, időtartam: 150 perc, korosztály: 12+
A zsűri két tagja is a kaposvári színház tagja és ez a kaposvári színház produkciója -így inkább arról beszéltek, hogy mennyire változott meg az előadás szövegkönyve a zseniális és legendás Bárka -béli előadáshoz képest. Fontos különbség, hogy itt nem a korosztálynak megfelelő amatőrök, hanem fiatal szinészek játszották a szerepek többségét. Szinvonalas és korrekt előadás volt.
bien1 081 (1024x768)
17.30 Nemzeti Színház: Náthán gyermekei
helyszín: Csiky Gergely Színház, Stúdió, időtartam: 60 perc, korosztály: 12-16
bien2_2 053 (1024x768)
Első osztályú színészekkel vonult fel a Nemzeti Színház, kiváló játékot, valódi színházat láttunk, nagyon nagy siker volt. A megbeszélésen a darabról, annak tandráma jellegéről és a színészi játékról esett szó.
Volt aki zseniálisnak, volt aki felületesnek tekintette a Lessing dráma alapján irt zanzát, amiben nagyon egyszerüen kimondva szemléltetik a rasszizmus, a vallási gyűlölködés értelmetlenségét.
Gimesi Dóra is beszámolt kutatásairól, arról, hogy a gyerekközönség másként lát. Ezt a nap egyéb produkcióihoz is mondta, ahol a Hősök legyszerűsitése megfoghatóvá tétele volt a téma. Pályi János arról is beszélt hogyan lettek a vásári kikiáltó bábos produkcióból aztán nagy filozofikus művek - mint pl. a Faust.
19.00 A Bárka Színház East Balkán c. előadásának prezentációja.
Az előadás anyagi okok miatt nem tud részt venni a fesztiválon.
helyszín: Csiky Gergely Színház, nézőtéri büfé
Sajnos pénz hiányában erről az előadásról csak Vidovszky György rendező szvaiból értesültnk, ami nagy kár, mert rendkvül fontos lenne nem csak a művészi megvaós-tás, hanem a téma aktuálitása miatt is.
A felnőttek nemcsak a zenéket nem értik a mai kamaszok világából, de az egész légkör taszitó számukra és ezért inkább elforditják a feüket. Vissz kellene térni erre ...

a szakmai megbeszélésekről a fesztivál után részletesebb /alkalmanként videó/ összefoglalók készülnek



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése