2012. május 11., péntek

Biennálé 4. nap


Szép, meleg nap volt. Jó előadásokkal. oxigéhiánnyal.


Május 10., csütörtök
10.00 Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház: A tekéntetes úr
helyszín: Csiky Gergely Színház, Nagyszínpad, időtartam: 55 perc, korosztály: 10-16
bien4 016 (800x600)
népmesékből összerakott, sok játékos improvizációra épülő, eredeti burleszk jelenetekkel  tarkíott szórakoztató előadás Gyevi Bíró Eszter kíváló rendezésében. 
Sajnos nagyon kevesen voltak a nézőtéren, pedig a társulat egyik fő erénye, hogy már a kezdés előtt kapcsolatot teremt a nézőkkel, beszélgetnek, paroláznak, nagyon jól csinálják, így a gyerekek benne vannak az előadásban, úgy érzik. 
nekem nagyon tetszett, amikor a Tekintetes urat teszik veszik és közben gyre másra dimenziót váltanak, A fent és a lent a függőleges és vízszintes kedvük szerint változik mint egy élő 3d szerkesztő

a szakmai megbeszélésen erről nem esett szó, de elismeréssel beszéltek a táncos részekről, a harmonikus megvalósításról, Gyevi Biró Eszter érett rendezővé válásáról.
És újra előkerült a nők szerepe a mesékben. Itt aztán ebben a klasszikus népmesék alapján készült játékban a lehető legkonzervatívabb szemlélet szerint jelentek meg az asszonyok 

15.00 Ziránó Színház: Babszem Jankó
helyszín: Csiky Gergely Színház, új próbaterem, időtartam: 50 perc, korosztály: 7+
bien4 064 (800x600)
A Ziráno Színház - Kovács Péter és Pfeifer Zsófi - Veres András író rendezővel és Boráros Szilárd tervezővel egy remek népi - vásári hagyományokra épülő, az eredeti Benedek Elek meséhez hű,  mai, szórakoztató játékot alkottak.
A családi bábszínházhoz illő körülmények között készült az előadás. A Ziránó ugyanabbana faluban székel, ahol Boráros Szilárd tervező is lakik, plusszban meghivták Veres András író rendezőt, aki eköltözött hozzájuk és másfél hónapig agyaltak, játszottak, formáltak, és alakitottak. Itt sem maradt el a női szerep boncolgatása,némi unszolásra a férfi zsűri si elismerte, hogy mennyire fontos a nők szerepe. itt pl. lehet hogy csak figyelmetlenségből de ugy formálódik a történet, hogy minden fontos problémát az untermann Zsófi old meg. 


16.30 Mesebolt Bábszínház: Hoppláda 
helyszín: Csiky Gergely Színház, Stúdió, időtartam: 55 perc, korosztály: 4-10
bien4 114 (800x600)
Ez az alapmű, Paul Maar drámája két éve a Biennálé sztárja volt, a Vaskakas Bábszínház produkciójában, Veres András most Boráros Szilárd tervezővel egy teljesen más előadást rendezett  Ez is remek lett
Sok időt foglalt le a megbeszélésből a vaskakassal való összehasonlítás  / nekem is az az egyik edvenc előadásom/  fleslegesen, mert igy a jelen egészen más koncepcióból kszült változat érdemei alatt kapott elemzést Példűul teljesen kimaradtak az értékelésből a színészek.
18.00 Móricz Zsigmond Színház: Szegény Dzsoni és Árnika c. előadásának prezentációja, az előadás vetítése a szakmai vendégek számára.
Az előadás anyagi okok miatt nem tud részt venni a fesztiválon
Helyszín: Csiky Gergely Színház: nézőtéri büfé

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése