2016. október 28., péntek

Fesztivál után

Nagy sikerrel lezárult a Magyarországi Bábszínházak 13. Találkozója Kecskeméten, a Ciróka Bábszínházban. Csak egy kis videókóstolót adok a látott művek sokféleségéből


A kiemelt alkotói díjat ebben az évben SCHNEIDER JANKÓ kapta.Két remek mesejátékot is láttunk az ő rendezésében
A  debreceni Vojtina Bábszínházban készült a Tessék engem megmenteni!
Pár perc az elejéről

Majd következett a pécsi Bóbita Bábszínház produkciója a
TORZONBORZ VISSZATÉR

Torzonborz megkapja az üveget

Szellemes szórakoztató mindkettő. S finom érzékkel megtalálta Schneider Jankó az arányokat a kesztyűs bábjáték és az élő játék között. Így látjuk a remek színészeket, akik kiválóan báboznak, jó zenészek és persze színésznek sem utolsók.

Ahogy pont ilyen társulatot látunk a győri Vaskakas Bábszínház JÁNOS VITÉZ előadásában is, amit SOMOGYI TAMÁS  rendezett, kiválóan.  Pergő, látványos, szellemes - szóval igazi minőség.
az a bizonyos patakparti jelenet bábszínházas módon

A János vitéz látványa SZABÓ OTTÓ szobrászművész alkotása
A már említett két mesejáték tervezője GROSSCHMID ERIK, aki összesen négy előadással szerepelt a műsorban.
  A Bagoly, aki félt a sötétben (Ciróka Bábszínház Kecskemét- rendező Csató Kata)
A szegény ember hegedűje  (egri Harlekin Bábszínház rendező: Veres András)Ziránó Színház Hottó Pulcinella szerelmes

Békéscsabai Napsugár Bábszínház Berzsián és Dideki

Még néhány nagysikerű előadás  feldolgozásra vár, de addig is néhány dal
Kolibri Színház A medve, akit Vasárnapnak hívtak

Békéscsabai Napsugár Bábszínház Rongy Elek, a példakép

És végül, ami a you tubon a legnagyobb sikert aratta - érthetően -   egy dal, amit a Ciróka 30. születésnapjára hozott ajándékba Fabók Mancsi, Keresztes Nagy Árpád és kislányuk Boróka

Következik a második rész:
A repülés története, Nyári családi alkotó tábor Hottón, József és testvérei

1 megjegyzés:

  1. Sajnos egyre szánalmasabb a minőség. A produkciók többsége unalmas, régi ötletek kínos újragondolása. Az előadások valójában egymás szórakoztatására készültek. Gyereknek egyik sem ajánlható.
    Mindez híven tükrözi a mai magyar színjátszást és egy szomorú, sötét, morálisan halott jövőképet mutat. Mivel már néhány évtized óta nem készülnek valóban gyermekeknek szóló műsorok, így sejthető, hogy a felnövekvő generáció(k) ezt a szemetet látva milyen lelki beállítottságúak lesznek. Már vannak jelek, már mutatkoznak a bajok, de sokkal egyszerűbb elfordítani a tekintetet és továbbtolni a biciklit. Aztán ha valaki mégis szólni mer, akkor ez az azóta óriásivá nőtt massza lehurrogja, elfojtja.
    Pedagógusként régóta tapasztalom, hogy a mai gyerekekből mennyire hiányzik az egészséges lelkiség. Eltűntek a példák, melyekből megtanulhatnák választani a jót a rossz helyett. Mivel nincs viszonyítási alap, így széthullik a morális értékrend is. Köszönet e fentebbi "alkotóknak" is és még sokaknak, akik erre pénzt és lehetőséget adnak.

    VálaszTörlés