2014. november 19., szerda

Meglepő újdonságok a Bábszínházak Találkozóján 2014.

A Magyarországi Bábszínházak 12. Találkozóján Kecskeméten, 2014 októberében nemcsak értékőrző újdonságokkal találkoztunk, hanem néhány olyan emlékezetes előadást is láttunk, ami nem a hagyományos módon volt bábos előadás, meglepő volt, emlékezetes, kísérletező és nagyon mai. Mondanivalóját és formai megoldásait tekintve egyaránt. 
Sokan azt sem tudják, hogy az ország nagyvárosaiban  igazi kőből készült bábszínházak működnek, hogy tudnának arról, milyen figyelemreméltó előadások születnek. Terjesszük!

Bár nem volt zsűri, csak szakmai tanácskozások, így nem osztottak díjakat, de ha megtették volna, akkor az egyik fődíj esélyes a kecskeméti CIRÓKA BÁBSZÍNHÁZ HAMUPIPŐKÉJE. Hogy lehet Hamupipőke témából kihozni még valami
újat? Vidovszky György rendezőnek sikerült. Csövekből, kukából álló zenekar, egy nylon darab, egy bevásárlószatyor egy piszkosfehér csomagolópapír és egy piros szalag... és az 5 színész :
Nyirkó Krisztina, Szörényi Júlia, Makra Viktória m.v., Ivanics Tamás, Fülöp József émegszületik a varázslat

egy "dal"

és itt Vidovszky rendezővel készített interjú és részletek a darabból, amit egészben is látni kell! 
Írta: Gimesi Dóra.

Nánay István kritikus, egyetemi tanár lelkesen beszél a Hamupipőkéről egyébként rosszkedvű értékelésében


A másik, amit  idehozok, A KIS DECEMBER KIRÁLY, a debreceni VOJTINA BÁBSZÍNHÁZ régi/új előadása. Ehhez is köze van Gimesi Dórának, aki a legfelkapottabb szerző manapság bábszínházi körökben. Nem csoda, mert sorozatban sikerek kerülnek ki a keze alól.  A kis december királyt "csak" átírta Axel Hacke azonos című meséje alapján, A Tíz emelet boldogság című, tízemeletes panelházak szerelméről szóló lírai történet - amit a nemzsűri tagok közül prof. Hartmut Lorenz a legjobbnak értékelt - szintén az ő írása.
A KIS DECEMBER KIRÁLY  Kuthy Ágnes rendező, Mátravölgyi Ákos tervező és Hajdú Péter színész alkotógárdája létrehozott egy költőien megfogalmazott mai mesét 
A furcsaság része a Mátravölgyi által tervezett pengefal, amitől a történet részben függőlegesen zajlik...

Itt az összefoglaló:
 
még idetartozik Fosztó András koreográfussal készített videó is


A következő, fontos mondanivalóját különleges köntösbe öltöztető előadás a győri VASKAKAS BÁBSZÍNHÁZ HANYISTÓK, avagy a grófkisasszony és a lápi szörny története c. darabja. Pallai Mara történetét Tengely Gábor rendezte. Megragadó a látványvilág, fontos a mondanivaló, 


tessék belenézni az összefoglalóba, a hol a két főszereplő fiatal színész György Zoltán Dávid és
Gergely Rozália beszél lelkesen a darabról a stábról és magáról a  Vaskakasról


Bár nem dicsérték agyon, nekem mégis idekívánkozik az egri HARLEKIN  Bábszínház előadása a FENN ÉS LENN
Cirkusz, mágusok, kötéltánc, ledarált emberek és bábok furcsa keveréke. Morbid szépsége van, bár a kecskeméti előadás nem sikerült tökéletesen, talán ezért nem hatotta meg az ítészeket, de különleges volt. 
egy jelenet

jelenetek és riportok

És még egy, mindenek között a kedvencem: MÁRKUSZÍNHÁZ, PÉCS, GRAND HOTEL. A Pilári család, Grosschmid Erik tervező és ahogy Rejtő, a sikbábok, a pestises szendvicsek... Két óra kacagás... 
itt az ízelítő:

és hozzáfűzöm a tervező Grosschmid Erik mondandóját az öt előadásról, amivel a Bábszínházak idei találkozóján szerepelt.


A videókat Pichler Gábor és Takács Vera készítette.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése