2015. január 20., kedd

Maya hajója

Németh Ilona már az őszi kecskeméti bábos találkozón mesélte, hogy milyen izgalommal készül az új bemutatóra, amit Picasso művei alapján képzelt el. Sikerült Fodor Tamást megnyerni, hogy rendezze meg. Elvállalta, de azt mondta, hogy jó, de ez az utolsó... ezt persze nem hisszük el és nem is akarjuk, hogy így legyen, hiszen a darab is mutatja, hogy az öregségnek nyoma sincs :)
Fodor Tamás


Mutatom a rövid videó ajánlót:


Parti Nagy Lajos írta a szöveget, tele szellemes idézetekkel, szójátékokkal, ahogy el is vártuk Tőle. Azt gondoltam közben, hogy azért kérem ehhez egy egész csomó kultúrhistóriai ismeretre van szükség, hogy élvezni tudjuk. És öreg gyerekműsor készítőként is meg tudok lepődni, a mai iskolai képzés és televíziós túltengés ellenére a gyerekek - legalábbis akik a Stúdió K - ba járnak vasárnaponként - megtalálják a nekik szóló réteget. 
tessék egy gyerek összefoglalója előadás után.

Az is tündéri hogy vannak dolgok amik elsőre nem foghatók. Bár sokszor elmondják, hogy ezek, a gyerek szavával: "rongyok" igazából a Pireneusok, valószínű még nem találkozott ezekkel a hegygerincekkel, iskolában sem tanulták, de ez a történetet nem zavarta meg.  Ahogy a torreádor szerelmi vallomása egy gitár iránt sem esett le teljes gazdagságában, de nem baj, mert ezek látens szépségek, később majd előmásznak,

A darab a tatabányai Jászai Mari Színházzal közös produkció, a Madárházhoz hasonlóan. Az előadáson ott volt Crespo Rodrigo is a Jászai Színház igazgatója, Őt is megkérdeztem.


A darab két részes, egy percnyi unalom nincs benne, tele van a háttérben zsibongó élményekkel, információkkal. Minden korosztálynak. Jó azoknak a gyerekeknek, akiket elhoznak ide. Bár volt két kamaszlány, akit nem hoztak, hanem jöttek maguktól, már voltak pénteken és most megint eljöttek és még eljönnek, mondták. Valami megfogta őket. S várhatunk többet a jó színháztól?

A darabban a Stúdió K remek gárdája látható és egy új "kislány", Pallagi Melitta aki Kaposváron végzett, nem is tanult bábozást, de a próbák alatt gyönyörűen belesimult az itteni stílusba, és Németh Ilona nem  tagadja meg magát, a kislány báb, Maya és mozgatója Melitta nagyon is hasonlítanak egymásra.:)
Pallagi Melitta
Spilák Lajos és Homonnai Katalin
Nagypál Gábor
Nyakó Juli
Lovas Dániel
 Sipos  György 

MAYA HAJÓJA
STÚDIÓ "K" előadása
Kaland-játék bábokkal, humorral, zenével, iskolásoknak,
Picasso képeinek nyomán.
Író: Parti Nagy Lajos
Rendező: Fodor Tamás
Színész: 
Maya, Pabló papa lánya, 10 éves - Pallagi Melitta
Dakszilon, Mayó, Maya hajója, és nem öleb, pláne lánykutya - Homonnai Katalin
Bobó, Rodrigó El Primo Pablillos, törpe, költő és varázsló - Nagypál Gábor
Izabella, spanyol királynő, a szeretet bélpoklosa - Nyakó Júlia
Miodrágovics Angéla, falánk nagynéni, énekes-gitár, a háta mögött Besamel, sőt Busamell néninek hívnak - Nyakó Júlia
José, artistatanonc a Glóbus cirkusz ellopott gyakorlólabdájával - Lovas Dániel
Gábriel (Gabika), pacifista bika - Sipos György
Escamillo, torreádor és költő, néha Kamillkának hívják, de ezt utálja - Spilák Lajos

Látvány: Németh Ilona
Zene: Spilák Lajos
Dramaturg: Lakos Anna
Fény: Fodor Gergely
Rendezőasszisztens: Lipták Noémi


1 megjegyzés: