2014. november 16., vasárnap

Hagyományőrző előadások a Bábszínházak Találkozóján.

A Bábszínházak Találkozóján a régi bábjátszás reneszánszát láttuk. Új VitézLászlók és csodaszép régi marionettek kerültek elénk. A  fesztivál után a Gyermekszínházi Portál Kemény Henrik oldaláról felkerült a facebookra és látványos sikert aratott egy régesrégi videó, amit 1973 –ban rögzítettünk Somhegyi Bélával.  Bemutattuk a Kemény Henrik marionettcirkuszának 3 sztárját.

KEMÉNY HENRIK MARIONETT CIRKUSZA

A Dobronka Cirkusz Világszám! c. előadásban a Boráros család Magamura Alkotóműhelye és a hagyományőrzésben élenjáró, Kovács Géza irányította, szombathelyi Mesebolt Bábszínház más, régi bábosok hagyatékából ismert kis marionett figurákra épített úgy, hogy az egészet fiatalos kedvvel, lendülettel adta elő. 

AZ ÉNEKESNŐ

EZ ITT A REKLÁM HELYE: Nagyszerű előadás ITT láthatsz egy beszélgetést az alkotókkal,  de a legjobb, ha meghívod Őket, nem fognak csalódni a nézőid /ez itt a reklám helye, de jogosan illeszkedik és nem is rejtegetem, aki szervező, művelődési intézményben, színházban dolgozik, fesztiválok műsorát tervezi gondoljon a Dobronka Cirkusz Világszám! meghívására!/  http://www.dobronka.hu// rövidesen a teljes előadást is megnézheted, hogy lásd érdemes meghívni, megnézni, újra meg újra.



Pár éve a Bábmúzeumban jártam Papp Eszternél.
Itt van, amit ott találtam. Izgalmas annak, aki a régi bábosok világa iránt érdeklődik. És annak is, aki nem is tudta, hogy van ilyen.

és itt videón is megnézhetitek
ha elmentek a Bábmúzeumba élőben is megnézhetitek
Országos Színháztörténeti Múzeum 1013 Budapest, Krisztina krt. 57.
A bábtár látogatható: 
hétfő, szerda: 9-16 óraKözponti telefonszám: (1) 375 1184


Két Vitéz László előadás is szerepelt a Bábszínházak Találkozójának műsorán
Fekete Dávid, aki gólyalábazásban, cirkuszi mutatványokban és színészetben egyaránt járatos Pályi János nyomdokain haladva harsány, férfias Vitéz Lászlót mutatott be, aki ezúttal a törököket püfölte
Itt Fekete Dávid elmondja hogyan kezdte, hogy szeretné folytatni.
/Ide is illik a fentebbi reklámszöveg, Érdemes élőben is megnézni és ha éppen lehetőséged van rá hívd meg,  a nézőid gurulni dognak a nevetéstől//https://www.facebook.com/fekete.david



Fabók Mancsi aki már A székely menyecske meg az ördög c. Benedek Elek mesefeldolgozásával országos sikerre tett szert, nagy fába vágva a fejszéjét, megteremtette hagyományos stílusban a nálunk hagyománynélküli figurát, Vitéz László párját, Vas Juliskát.
Az európai vásári bábjáték hősöknek mindenfelé van lány párja, és most nálunk is lett.
/Reklámszöveg ugyanaz!/http://www.fabokmariann.hu/



Ebből a szempontból is érdekes volt ez a találkozó
Láposi Terka Kemény Henrik hagyatékát feldolgozó könyv második kötetének megjelenéséről beszélt



A BÁB-TÁR éppen vásári bábjátékról szóló számot jelentetett meg



hát ilyen gazdag volt a kínálat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése