2015. december 6., vasárnap

Bíró Gyula

 NAPSUGÁR BÁBSZÍNHÁZ BÉKÉSCSABA
bemutató: 2015. december 5.

BIRÓ GYULA, egy fiatalember az öreg király szerepében


Gőzerővel folynak a Királykisasszony, aki nem mehetett el a bálba című darab próbái a
Békéscsabai Napsugár Bábszínházban. Biró Gyulának kétszeresen kihívást jelent a darab: egyrészt 26 évesen öreg királyt játszik, aki ráadásul kelekótya is, másrészt most dolgozik először árnyjátékkal. De Biró Gyulán egyik sem fog ki, sőt, élvezi a kihívást. Izgalmas látványt és gyönyörű képeket ígér a Királykisasszonynak becézett Királykisasszony, aki nem mehetett el a bálba című bemutatóra Biró Gyula. Mint a bábszínész mondta, sokkal nehezebb árnyakkal dolgozni, mint bábokkal. Itt ugyanis minden milliméter pontosan ki van számolva, nem lehet a vászonhoz sem közelebb állni, mint a megbeszélt, sem távolabb, mint a megengedett, hiszen mindennek ,,ülnie” kell. S a közelgő bemutatóra minden ülni is fog.


 - Sokan azt hiszik a cím alapján, hogy a Hamupipőkét mutatjuk majd be, holott erről szó sincs. mondta Biró Gyula. - Ursula Jones meséje egy olyan királykisasszonyról szól, aki szegényen éldegélt édesapjával és lusta macskájával, Gotfriddal egy hatalmas kastélyban, míg nem egy szépen napon levet kapott a szomszéd királyság uralkodójától és innen kezdődnek a bonyodalmak. A mű fiúnak és lányoknak egyaránt szól, hiszen a történet remek, ahogyan a zene is. 


Biró Gyula a bábszínházzal ,,szomszédos” Békéscsabai Jókai Színházból érkezett. A művész a Jókai Színház mellett működő Színitanházban végzett négy évvel ezelőtt és két esztendeje kérték fel, hogy nem bábosként vegyen rész a Bábos Drámaíró Versenyen. Az együttműködés gyümölcsöző volt, ugyanis Biró Gyula tavaly már bábszínészként mutatkozott be a legfiatalabb közönségnek. Mint mondta, más a színház és a bábszínház, de ő élvezi, hogy ötvözheti a tanultakat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése