2021. január 26., kedd

In memoriam Bródy Vera

   

2021. január 5. -én meghalt Bródy Vera. (Budapest 1924 - Párizs 2021)  Báb, jelmez, díszlettervező, színész. A fából faragott királyfi világjárta bábszínházi előadásától a Szentivánéji álom tervein át Misi mókus kalandjaiig szinte felsorolhatatlanul bő a repertoárja. A magyar bábművészet kiemelkedő alkotója. Legtöbben persze Mazsoláról ismerik, a kis zöld malac nemzedékek kedves kisgyerekkori emléke.


http://gyerektvtort.blogspot.com/2015/09/mazsola.html
http://gyerektvtort.blogspot.com/2015/09/gomboc-tunder.html

Amikor 1970 -ben a televízióhoz kerültem a gyerek műsorokat készítők között még frissen élt a legendás bábos emléke, mindenki sajnálta, hogy külföldre költözött. (1968) A kezdő tévés csapat, a nagy bábos nemzedék Kende Márta, Bálint Ágnes, Kremsier Edit, Szabó Attila, Kovács Kati  tartották vele a kapcsolatot, sőt egy egy feladatra meg is invitálták. Azóta már Ők sincsenek velünk. Szerencsére azért az utóbbi évtizedben sikerült olyan portréfilmeket készíteni, amik megőrzik az emlékét. Érdemes meghallgatni őket. Egy nagy egyéniség, egy remek ember és kiváló művész szavai szólnak, idézik fel a korai televíziós évek eseményeit, hangulatát, alkotóit.

 Beszélgetések az életpályáról
Készítette: Kremsier Edit és Takács Vera
2009

Kremsier Edit az MTV legendás szerkesztője, már 1960-ban a televízióban dolgozott. Bródy Verával a fantasztikus bábossal, a korai televíziós gyerekműsorok sztárjával rendszeres munkakapcsolatban és barátságban voltak. 2009-ben felhívott, hogy a már évek óta Franciaországban élő Bródy Vera éppen 85 éves és itt van Magyarországon, mi lenne, ha beszélgetnénk vele kamera előtt. Próbáltuk, de a hivatalos televíziót nem tudtuk rábeszélni, hogy ugorjon és készítse el ezt a riportot. Így maradt a saját kis kamerám. A lehetőséget nem szabad kihagyni beszélgetni kell, tudni mit gondol a saját szerepléséről, a bábjátszásról, mivel tölti napjait párizsi otthonában. Így lett ez a videó, amit 2009 -ben készítettünk és került fel a you tube csatornámra.


 
A bábok világa. Fejezetek egy jó boszorkány életéből
Készítette: Rozgonyi Gábor és Kende Júlia
2007-2017
 
A munka egyszerű magánkezdeményezéssel kezdődött, külső hivatalos megrendelés és pénz nélkül. Egy családi film. Rozgonyi Gábor, hangmérnök  kezdett el azon gondolkodni, hogy kellene Veráról  készíteni egy filmet, nem életrajzi filmre gondolt, hanem a munkáit bemutató összeállításra. Feleségével Kende Júlia vágóval nekiláttak. Lányuk Rozgonyi Zsófi Bródy Verával közösen elkészítette a forgatókönyvet.  2010 -ben kezdték el a riport forgatását. A forgatásban és az utómunkában részt vett Rozgonyi Balázs is. Támogatót ekkor még nem sikerült találniuk, de a Bábszínház művészei örömmel álltak rendelkezésre, beszéltek  emlékeikről, sőt a régi bábokat is kihozták a raktárból. Végül némi támogatói pénz is került és a Médiatanács támogatásával a Magyar Média Mecenatúra Program keretében képernyőre került 2017-ben.
 
2010-ben Bródy Vera megkapta a Lovagkereszt Érdemrendet a magyar színházművészet nemzetközi megismertetése érdekében végzett művészi munkásságáért. Az elismerést a párizsi Magyar Intézetben vehette át. A tudósítást készítették: Rozgonyi Zsófia, Rozgonyi Gábor, Kende Júlia.
 


Záróra
Veiszer Alinda beszélget a 90 éves művésszel  a hivatalos Tv hivatalos stúdiójában
 2014
 
 

 
+
és a
Bródy Vera halálakor készített egy videómontázst, a náluk őrzött tervrajzokból.
 2021.Képek a korai időkből

hogy fiatalon is lássuk a nagyszerű művészt

Ajánlat: http://gyerektvtort.blogspot.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése