2016. július 6., szerda

HOGY VOLT? KECSKEMÉT 2008 - 2

Nagy Viktória Éva, Schneider Jankó, malackák és a farkas
A MÁSODIK nap a három kismalaccal kezdődött. Két "bóbitás" fiatal, a nemrégen a Bóbita Bábszínház művészeti vezetőjévé előlépett Schneider Jankó és a színművészetin frissen végzett Nagy Viktória Éva munkája. Jó hangulatú, sok nevetést kiváltó, üde előadás / kiváló első rész, még kidolgozatlan második/ A szereplők maguk írták, rendezték, tervezték. Az alapformát egy kiváló illusztrátor Takács Mari rajzai adták. A stílust menőmanó és muppet show hangulata jellemzi. Alig van szöveg. Szép a játéktér. Sikeres lesz egészen kiskorúaknál is. S ahogy a fesztivál közönség reakciói bizonyítják, a felnőttek is nagyokat kacagnak menő - malacka vonulásain, ui sóhajain. 
A 3 KISMALAC ÉS A FARKASOK
 A kecskeméti találkozón készült felvétel az alkotókkal.
egy hosszabb keresztmetszet
A videókat Oláh Olivér és Takács Vera készítette.

megjegyzés a jövőből: Ezután a 3 kismalac és alkotói sikerkörútra indultak. Ma már túl vannak a 250. előadáson. Közben megalakult a Hepp Trupp, az alkotók családot alapítottak, megszületett Berzsián és 2016-ban már Zorka Szofi is. :) Hát így. Minden ekkor indult 2008-ban.


Michael Ende művéből, az idén végzett dramaturg, Gimesi Dóra írta bábszínpadra az Ármányos puncs - pancs történetét. A békéscsabai NAPSUGÁR BÁBSZÍNHÁZ produkciója. Két valódi alvilági figura, Grosschmid Erik remekül eltalált rémmaszkjaival megjelenítve a világ jóságának elpusztítására készül, de ezt, ahogy a mesében kell, a tohonya macska és a furfangos észjárású varjú, némi angyali segítséggel megakadályozza. A történet egyszerű, hasznos mondanivalót hordoz, mégsem egy szokásos óvodás mesét látunk. Kovács Géza rendezte ezt az előadást is, a tőle megszokott és elvárható színvonalon, jó ritmusban, a kisujjában hordott bábművészeti ismeretek birtokában. 
A találkozón készült összefoglalóból kiemelt videóban a  Gimesi Dóra és Groschmid Erik beszél a darabról.
Gimesi Dóra író, dramaturg

Megjegyzés a jövőből: Gimesi Dóra itt még egy adaptációval jelentkezett, de amint látni fogjuk a következő években elárasztja saját - remek - műveivel a bábszínházakat.

Még egy magánmegjegyzés: ide azt a szöveget másoltam át, amit akkor, 2008 őszén írtam a Portál oldalán. Azért mondom, mert jó olvasni, hogy jó szemmel néztem és láttam :)

A második nap eseménye volt, hogy jártunk a Nyuszi barlangjában. Tengely Gábor, aki a fiatal bábos nemzedék tagja, rendezőként is bemutatkozik - ezúttal színészként, hozott egy olyan Nyulat... ...gondolom rájöttek, hogy Alice Csodaországban féle Nyúlról van szó, aki izgatott, nehogy elkéssen... - szóval Tengely Gábor Nyúl szerepében nyúlul mozgott, beszélt, szimatolt, anélkül, hogy külső eszközöket használt volna, nem csücsörített, nem mozgatta az orrát, csak Nyúl volt, Minden ízében Nyúl. Gratulálok. Badacsonyi Angéla és Sz.Nagy Mária méltó partnerei Alice két énjeként. egy mókás, szellemes, "alapján típusú" előadásban, amin a szakmai közönség egy része nagyon jól szórakozott, majd többen kifejtették, hogy ezt a gyerekek, ha nem ismerik töviről hegyire az eredeti történetet, hát hogyan értenék meg, de lehet, hogy Tengely Gábornak van igaza, aki szerint a kisgyerekek számára a nonszensz és az abszurd természetes így tehát minden előismeret nélkül fogják az előadás poénjait. Veres András, szintén a fiatal nemzedékhez tartozó színész - rendező, sok kiváló előadás alkotója írta és rendezte a darabot. Ez a Gruffacsór Társulás előadása, ők most ebből az alkalomból alakultak, külön Társulásnak tekintik magukat még akkor is, ha a Tintaló Társulás két alap tagja Sisak Péter és Sipos Katalin készítette a látványelemeket.
 
A teljes előadás. Oláh Olivér és Takács Vera
 Mai megjegyzés: szóval sajnos Gruffacsór egyszerhasználatos társulat volt, az előadás nem sokszor került színpadra, de az alkotók szárnyaltak minden más formációban.

Az előadás a Mese.tv oldaláról. Nézzétek meg és eldönthetitek kinek volt igaza.
 A Ciróka Bábszínház versenydarabja, a hatalmas közönségsikert arató Farkas és Piroska bizony a szakmai megbeszélésen több kritikát kapott mint dicséretet. Az alapművet, Tasnádi István színjátékát a rendező, Tengely Gábor remekműnek, a zsűri rendező tagja Bagossy László fércműnek minősítette. A kettő között lavíroztak a többiek. A Farkas, Piroska és a Nagymama bírósági tárgyaláson próbál érvényt szerezni a saját verziójának, amúgy "Kuroszava módra". A bábos megoldások sokat adtak hozzá a hatáshoz, s abban is segítettek, hogy gyereknek és felnőttnek egyaránt élvezetes legyen a mű.

Mai megjegyzés: az előadást ezután is sokszor, felnőtt előadásban is játszották és mindig sikere volt. A netes megtekintések is a lelkesedőket - engem is - igazolják

folyt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése