2013. október 10., csütörtök

Boribon és Annipanni a bábszínpadon

Spiritusz Portál/burkus/
BEMUTATÓ a Budapest Bábszínházban
2013. október 8.


Tények:
Marék Veronika 76 éves. Az első Boribon történet /Boribon, a játékmackó/ 55 évvel ezelőtt jelent meg. A Budapest Bábszínház Boribon bemutatóján egy friss, mai darabot láttunk.
Azért lehet ez mert:
Marék Veronika örökérvényű. A mai felgyorsult világba változtatás nélkül beleillenek az 1958 – ban írt mese mondatai. Rövidek, egyszerűek, célratörők. 1 mondat, egy rajz és az óvodás mindent ért, mert a történet róla szól. Mindegy milyen rendszer bonyolítja a felnőttek életét, az óvodás mindig kíváncsi, mindig fél az ismeretlentől, mindig hisztizik, befogadja a kóbor cicát, házat épít, és piros autóra vágyik.
Gimesi Dóra dramaturgként nem félt meghagyni Marék Veronikát annak, ami. A színpadra alkalmazó, dramaturg munkájában a legnagyobb veszélyt az rejti, ha nem bízik az eredeti mű erejében, és modernizálni szinpadiasítani akar. Gimesit a már sokszor elismert tehetsége megóvta ettől.
Az előadás születése:
Marék Veronika Boribon történetei nagyon sok korosztály kedvencévé váltak.     
Ugyanakkor a színház elkerülte őket.
Kippkopp és Tipptopp a két gesztenyegyerek sokfelé, sok színpadon barangol, kalandozik, ismerkedik.
Boribon maradt a könyv lapjain.
Most a Budapest Bábszínház belevágott.
Ugyanis van, amikor minden összejön és szükségszerű, hogy egy alkotás megszülessen.
Itt vannak az újabb, még újabb könyv kiadások.
Megjelent a Boribon muzsikál c lemez, Mórocz Adrienn énekelt rajta, pillanatok alatt siker lett, Fonográf díjat is kapott .
Mórocz Adrienn elvégezte a főiskolát és a Bábszínházhoz szerződött.
S máris övé a szerep a Boribon és Annipanni bábos mesében.
A bemutató közönsége:
Különös világ a bábszínház. A Budapest Bábszínház A Bábszínház Magyarországon. Itt vannak még a nagy öregek, a legendák, Szakály Márta, Gyurkó Henrik, Urbán Gyula és ott voltak a bemutatón is, ahogy a frissen végzett ifjú, máris sikeres művészek, Hoffer Károly, Spiegl Anna, Bereczki Csilla, és a közép generáció sztárjai Tengely Gábor, Kolozsi Angéla ... És ott voltak a Kolbiri Színház vezető művészei Szívós Károly és Török Ágnes, hogy csak példaként említsem néhány, a bábműfajban kiemelkedőt alkotó nevét.
Persze a nézőtér nagyobbik felén óvodások ültek.
Végre az előadásról:
A gyerekek már a függöny szétnyílásakor kaptak egy poént, az első öt perc egy merő nevetés, ez mindent megalapoz. Ellinger Edina rendező eredeti ötletekkel zsúfolja teli a nagy színpadot. A gyerekek díjaznak minden felbukkanást, minden váratlan mozdulatot és persze kívülről tudják a szöveget, már két mondattal előbb követelik a Cicát, nem csalódnak. A történetek elegánsan kapcsolódnak egymásba, a dalok csak egy kicsit állítják le a mesét, de amikor, mint az első dalban, sikerül apró látvány poénokkal megtűzdelni „klipesíteni” a dalt, akkor nem betétszám lesz, hanem előrevivő elem. Egy érett, remek rendező mutatkozott be ezen a premieren.
Érdemes megjegyezni, hogy azt a stílust viszi tovább Ellinger Edina, amit a Pettson és Finduszban, a tavalyi év sikerdarabjában megismertünk.  A Bereczki Csilla által rendezett darabban Ellinger a macska alakítójaként és mozgatójaként adott példát arra, hogyan olvad bele a bábmozgató színész a figurájával az élő szereplők csapatába.
Lisztopád Krisztina látványvilága kiválóan szolgálja a rendezői koncepciót. A bábokat mozgató színészek nem feketébe, vagy semlegesítő egyszínűbe öltöztek, hanem a díszlet színeivel és stílusával harmonizáló öltözetben vannak, így amikor elkezdődik a játék már nem látjuk őket. A galambszürke szmoking csíkjai a díszlet bútor csíkjaiba olvadnak.
Mórocz Adrienn kedves, energikus, csinos, igazi jópajtás. Gyerek? Felnőtt? Nem kérdés, és nem is eldöntendő. Ő Annipanni.  Boribon mackó kiváló báb és Bercsényi Péter a hangja és fő mozgatója is maga Boribon. Nem is látjuk,  - ez dicséret! - pedig teljes valójában ott van, és amikor ketten mozgatják a figurát, /Rusz Judittal / akkor is  csak Boribon van. Nagyon profi ahogy Boribon minden helyszínen meg tud jelenni, nincsenek technikai korlátai. Ilyenkor előny, ha a rendező kiváló bábszínész is.
Szolár Tibor, Bence és a kutyája szerepében vicces, kedves kamaszfiú, mindig üdítő a megjelenése.
És Bánky Eszter, Kovács Katalin a nem beszélő – nyávogó, ugató – szerepekben mozgatóként és láthatatlan jelenlevőként nagyon jól szolgálják az összehatást.
Ki kell emelni a koreográfus Sipos Vera munkáját. A zenei betétek táncaiban az élőszereplők és a bábok mozgása egységessé válik, vicces az élők bábos mozgása, a bábok élős gesztusai, s ezek ízléses keveréke.
Egyébként is az előadást a jóízlés uralja. Úgy vált ki harsogó kacagást a nézőkből, hogy mindig elegáns, finom. Olyan marékveronikás.
Valami, ami nem tetszett:

Gratulálunk és reméljük, hogy több száz előadást él meg Boribon és Annipanni története a Budapest Bábszínházban.
/burkus/

BUDAPEST BÁBSZÍNHÁZ
ZENÉS BÁBJÁTÉK
ÓVODÁSOKNAK
55 éve jelent meg az első Boribon történet, Boribon a játékmackó, azóta Boriobn és barátai bejárták a világot. Marék Veronika hőseii a mai nagyszülőket is szórakoztatták már kiskorukban. 
Most a Bábszínházban ismerkedhetünk meg velük. 

író: Marék Veronika
Dramaturg: Gimesi Dóra
Zene: Tallér Zsófia
Tervező: Lisztopád Krisztina
Koreográfus: Sipos Vera
Rendező: Ellinger Edina 

Színész:
Boribon - Bercsényi Péter, Rusz Judit
Annipanni - Mórocz Adrienn
Cica - Bánky Eszter
Bence, Doktor bácsi - Szolár Tibor
Szuszi - Kovács Katalin 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése