2012. november 22., csütörtök

Túrkálóban Bartal Kiss Ritánál


„... ha az otthoni tárgyakat kicsit megmozdítjuk, átalakulnak valamivé..."

TÚRKÁLÓ

Bartal Kiss Rita bábos, tervező, rendező, színész.
A VI. Kaposvári Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé díjai 2012:
A legjobb vizuális munka díját
az Okker és Türkiz (Horváth Mária társaságában készített) koncepciójáért és rendezéséért, a Szemenszedett mese terveiért és rendezésérét és a Bódog és Szomorilla bábjaiért Bartal Kiss Rita kaptaMESE SZÜLETIK
Egy bábtervező életében „normálisan” úgy történnek a dolgok, hogy felkérik egy mese figuráinak megteremtésére. De megsúgom, hogy az igazi alkotó nem vár külső megrendelésre, üldözik a történetek, a mesék. Így van ez Bartal Kiss Rita esetében is.
Pl. Az Okker és Türkiz c. előadás, a Ciróka Bábszínház sikerdarabja, úgy született, hogy Horváth Mari
animációs rendezővel ültek egy szálloda erkélyén, bámulták a naplementét, az ég ezernyi színét, és a mese beállított hozzájuk, kitalálták a két kis út, Okkert és Türkizt, akik a szivárvány két végén ülnek, így soha nem találkoznak, s akiknek csodaszép színes világát a Szürke meg akarja zavarni.


MINDENBŐL LEHET BÁB
Rita műhelye tele van tárgyakkal, akik várják a gazdájukat és mesékkel, akik a tárgyaikat keresik. Itt van ez a táska, nem hiszem, hogy bárhova fel lehet venni, de megvenni mégis meg kell, hiszen látjátok!
 Ő a Hal Hercegnő, csillognak a pikkelyei, csücsörit, amikor úszik, a hallegények tátva maradt szájjal bámulnak utána. ..
Szerinted ez egy könyv és egy szemüveg?
Dehogy, Ő Bagoly Bertalan professzor.
Ja és azt gondoljátok, hogy ezek üres parfümös üvegek?
Neeem. Ezek illattündérek szoknyái... Illán, Illén, Illonka ... 
.
 EGY TÁRGY MESÉT TEREMT
Itt van pl. ez a vasaló, egy berlini zsibpiacon talált rá
Rita, eredetileg, - a villany előtti időkben - gallér és mandzsettavasalásra használták, de most Sünikéhez került, aki végre kivasalhatta a gyűrött csillagokat, hogy szépen ragyogjanak, amikor összeszedi a bátorságát és meghívja a magányos kislányt vendégségbe.
Sünike meséje még csak morzsákban
létezik, de már vannak csillagai, vasalója, sőt létrája is, hogy felkapaszkodjon a magasba..
MESÉRE VÁRVA

a francia lányok
és az oppartok
Praktikus: A fenri fantasztikus bábfejek úgy készülnek, Rita receptje szerint, hogy készít egy hungarocellgolyót, majd papírvattából, tapétaragasztóból és furészporból masszát készít, és ezzel bevonja a golyót, már úgy alakítva a képlékeny anyagot, ahogy az elképzelt fej megkívánja, ha kell orrot, fület, szájat formáz rájuk. Mikor ez az agyagszerű, formálható pecsmeg megszárad, smirglivel meg kell csiszolni / hacsak nem varacskos disznót tervezünk/ és jöhet a festés.Ő Karcsi /Kíváncsi Karcsi – még Ő sem tudja, hogy így hívják,
mert most neveztem el. Neki még nincs meséje, ezért mindenhova beles, hátha leesik egy morzsa, hátha betársulhat a kékekhez, a fekete fehérekhez ... vagy valamelyik dobozban - báb befogadja.


DOBOZBAN BÁBOK
Hotton nyaranként Banándobozos fesztivált rendeznek. Na, nem hivatalosat, csak olyan barátit.
Ebben a faluban lakik a Ziránó Színház – vagyis Kovács Péter és Pfeifer Zsófi - és Boráros Szilárd tervező feleségével Boráros Miládával és gyerekeikkel. „Kúriáikon” sokan elférnek, így meghívják nyaranként pár napra a barátokat. És a bábosok nem tudnak meglenni bábozás nélkül, mindenki hoz valamit, valamit, ami egy banánosdobozba belefér... előadás, báb, akármi.
Itt mutatta be idén nyáron Rita a Dobozos bábokat
 Rita szeretné ezekkel a dobozokkal, s persze a bennük rejtozo bábokkal, megajándékozni az író barátait, hogy kikerekedjenek a mesék... Már most izgatottan várjuk, hogy megszülessenek a történetek, a duzzogó nyusziról, akinek van egy piros ruhás babája, és a piros ruhás kislányról, akinek van egy fehér nyula és a többiekről.
A duzzinyúl, a kedvencem
és az ő pirosruhás kislánya

a szépséges lepkehercegnő /Karcsi les /

 
a madaras néni, aki valóságos néni nyomán született, egy buszmegállóban látta meg Rita, s hazaérve azonnal meg kellett szobornia...
és még sok sok izgalmas figurával van tele minden, dobozok, kosarak, zsákok.

és fürdőkádak
Ezt turkáltuk ki Bartal Kiss Rita bábos, tervező, rendező, színész dobozaiból.

Amikor nincs semmi a tévében érdemes körülnézni és megkeresni kik bújnak meg a lakásban, s mit mesélnek, vagy milyen mesét érdemelnek.

2012. szeptember 21.

aki turkált: takacsvera

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése