2012. október 10., szerda

CSODACERUZA

Ajánló a CSODACERUZA felkérésére
www.csodaceruza.hu
/részletek/
a teljes ajánlót és számtalan érdekes cikket, szépséges grafikát a
CSODACERUZA októberi számában!


AJÁNLATOK KOLOZSI ANGÉLÁVAL
2012 ősz
A Gyermekszínházi Portál ajánlatai azoknak, akik szeretnék jó gyerekszínházi, bábszínházi előadásokra vinni a gyerekeket. 

A sokoldalú bábos


Kolozsi Angéla színész, író, rendező, dramaturg, bábkonzultáns....  
ilyen sokféle szerepkörben találkozunk vele, a következő évad előadásaiban
 
Blattner Géza díjas
előadásaival több fesztiváldíjat nyert színészként és íróként is
Életrajza: kolozsiangela.blogspot.hu

 Színész
Kezdjük ajánlatainkat azzal a darabbal, ami Angéla számára kirobbanó sikert hozott 2007-ben, és szerencsére ezen az őszön is láthatjuk. A TINTALÓ TÁRSULÁS  Nem akarok többé boszorkány lenni!  c. előadása megérdemli a sikerdarab jelzőt, hiszen a 2007 –ben a a Gyermekszínházi Szemle fődíját nyerte el, 2008 -ban két fesztiválon is a legjobb előadónak járó  díjat kapta, és abban az évben tüntették ki Angélát a Blattner Géza díjjal,
Furinka, a kis boszorkány története egyszemélyes bábjáték, ahol Angéla alakítja az összes szereplőt, cirkuszigazgatótól titkárnőn át, a gonosz vasorrú bábáig, miközben végig ő maga Furinka, hol azonos a bábbal, hol korholja, dicséri, vitatkozik vele.  Kiemelkedő színészi, bábos teljesítmény.  A történet egy  francia mese alapján született, Angéla alkalmazta színpadra, a kellékeket, tárgyakat a zsibpiacokon szedték össze, a csodálatos boszorkány kannára Sipos Katalin, a látványtervező a saját konyhájában csodálkozott rá, hirtelen meglátva benne a vasorrú banyát...
4 ÉVEN FELÜLIEKNEK AJÁNLJUK
Videó, kritika, képek is találhatók  ITT
_____________________________________________________
Író, rendező
Bábos körökben gyakran készül úgy az előadás, hogy az alkotók, egyúttal jóbarátok, összeülnek, beszélgetnek, játszanak, bolondoznak, padlásokon és piacokon turkálnak, és megszületik a színpadkéses mű.
Úgy látszik, ez a módszer eredményes, mert a gyermekszínházi fesztiválokon hangos sikert arató, új, kétszemélyes játék a  BÓDOG ÉS SZOMORILLA is ilyen „régimódin” született. Ennek a darabnak Kolozsi Angéla az írója és rendezője. A két előadó: Schneider Jankó és Nagy Viktória Éva. Ők a  Hepp Trupp. Országos sikert aratott első közös előadásuk a  3 kismalac és a farkasok.  Házasok.  Kisfiúk, Berzsián.

Bódog és Szomorilla története úgy kezdődött, hogy volt egy régi piknik kosaruk, aztán Schneider Jankó talált egy öreg bőröndöt, és mindjárt úgy gondolta a bábos gondolkodásmódjával, hogy ez a két tárgy összetartozik. Amikor Debrecenben, a Vojtina Bábszínházban  közös munkát kaptak Angélával, megkérték találjon ki egy mesét nekik a bőröndhöz tartozó királyról, akinek nincs királysága, /és modora se/ és a piknikkosaras tündérről, aki elvesztette valahol a varázstudományát, viszont jól oktatja az illemet. Alakult a történet,  Bartal Kiss Rita  kiváló bábművész, rendező, színész, tervező bábokat készített, a két színész elkezdett játszani,  és  az idei kaposvári Gyermekszínházi Biennálén máris fesztiváldíjat nyertek.
______________
A gyerekszínházi előadások kategóriájának Fesztiváldíját
Kolozsi Angéla  eredeti történetet szellemesen feldolgozó darabjáért, az előadók munkáját megalapozó, segítő gondos rendezéséért, Nagy Viktoria és Schneider Jankó energikus, pontos, életörömmel teli bábjátékáért kapja a Hepp Trupp produkciója, a Bódog és Szomorilla   2012. 05. 07.

________________

HEPP - TRUPP
Író - rendező:  Kolozsi  Angéla
Tervező: 
Bartal Kiss Rita
Zene: Csernák Samu
játsszák: Nagy Viktória Éva - Schneider Jankó


5 ÉVES KORTÓL AJÁNLJUK, S GARANTÁLTAN A FELNŐTTEK IS JÓL SZÓRAKOZNAK MAJD

Októberben mutatja be a Nemzeti Színház Vörösmarty meséjét, a Csongor és Tündét, egészen újszerű, bábos feldolgozásban.
A darab rendezője Tengely Gábor, dramaturgja Gimesi Dóra, a fiatal bábos nemzedék jelesei. Kolozsi Angéla bábos konzultánsként dolgozik velük. Bár azt gondolnánk nem nagy ügy egy színésznek bábbal játszani, ez nagyon is nehéz feladat, mert olyan sokirányú koncentrációt kíván, amit sok gyakorlással lehet elsajátítani és jól jön a tapasztalt bábos szakember, művész segítsége.
A neten próbanaplót is indítottak.  ITT 


Csongor - Földi Ádám
Tünde - Martinovics Dorina
Balga - Nagy Zsolt
Ilma - Radnay Csilla
Mirígy - Molnár Piroska
Ledér - Tompos Kátya
Kalmár, Kurrah  - László Attila
Fejedelem, Berreh - Fehér Tibor
Tudós, Duzzog - Farkas Dénes
Éj - Nagy Mari
KÖZÉPISKOLÁSOKNAK
_____________________________________

Blogok
Érdemes böngészni Kolozsi Angéla blogjait, ahonnan tájékozódhatunk, arról min dolgozik, milyen terveket sző
A most kezdődő évad első felében a következő munkáit láthatjuk majd:
 Kolozsi Angéla átiratában mutatja be a szombathelyi Mesebolt Bábszínház A rút kiskacsát Veres András rendezésében, Sipos Katalin és Rumi Zsófia tervezésében
- November elejétől játssza bérletben a győri Vaskakas a Piroskasból alakitott és a farkasból átírt Kis Pirost Kocsis Rozival és Hannus Zoltánnal (tervező: Sipos Katalin, zene: Rab Viki, rendező: Bereczki Csilla).
- A Kolibri Színházban egy Ulickaja-meséből írt adaptácio (Százlábúak láb alatt a címe - egyelőre) kerül színre, Tisza Bea rendezi.

A blogon nemcsak darabok, darab részletek olvashatók, hanem önálló mesék, novellák is. Aki kedveli a groteszk történeteket, a sok nyelvi leleménnyel megirt furcsa figurák eseteit, olvasson bele ebbe a blogba:


S végül Angéla ajánlata egy előadás, amit mindenképpen megnéz a következő hetekben

VOJTINA BÁBSZÍNHÁZ - DEBRECEN
Forgatókönyv
Bartal Kiss Rita, Horváth Mari
Báb-, díszlet- és jelmeztervező
Horváth Mari

6 ÉVES KORTÓL AJÁNLJUK


Az előadást  a Néprajzi Múzeum  Boldog képek c. fotó kiállítása ihlette, A kiállítás katalógusát nézegette, izlelgette Horváth Mari, rajzfilmrendező és tervező és  Bartal Kiss Rita tervező, rendező. És a  régi világ színpadi történetté formálódott.
Ez egy csendes, szépre figyelős előadás. Sokan mondják, hogy a gyerekeknek ma már csak a rohanós, akciós, vad dolgok jönnek be, pedig nincs így. A közönség figyel és érdeklődik és befogadja a nyugalmat, a szépet.
Hiszen lehet, hogy csak az a baj, hogy nem is tudja, hogy ilyen is lehet. Persze senki ne unalmas képnézegetésre készüljön. A sok finomság a régi falusi élet pillanatainak eseményeinek felidézése igazi élményt ígér.

 Az alábbi rövid animációs filmet Horváth Mari és Tóth Pócs Roland készítette az előadáshoz
A film alatt egy archaikus népi imádság hallható Erdélyi Zsuzsanna gyűjtéséből


Mindenkinek jó szórakozást igazi élményt kívánunk a következő évadban is.

2012. szeptember 2.


Takács Vera
 gyerekszinhaz@gmail.com

a teljes ajánlót és számtalan érdekes cikket, szépséges grafikát a 
CSODACERUZA októberi számában!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése