2012. április 3., kedd

HAMUPIPŐKE

 - élménybeszámoló, kritika, a nézők hangja, vagy akármi -

Az elején fanyalogtam. Megint Grimm, megint egy klasszikus modernizálása...
de mert itt játszották Budán, a Marczibányi téren, s mert az alkotó csapat kiemelkedő rangú, és sokuk a kedvenceim.. és az előadáson készült fotók izgalmasat ígértek, hát elmentem.
Még egy ilyen csalódást !... ez piszok jó! / a mai szóhasználat már valamelyik 'k' betűs szót tenné ide, de maradok a jólnevelt 20.s századnál/
- ez nagyon jó volt, ez volt a legjobb.." - ezeket nem én mondom, hanem a gyerekek, akikkel egy csoportba keveredem lefelé a Lövőház utcán. Szervezett nézők 2.3.4. osztályosok, Élménnyel mentek haza.

A kezdő színpadkép. Mátravölgyi Ákos munkája
A közönség a szokásos kiabálós, dobálozó, lassan verekedő állapotban volt. Nekem már most nagyon tetszett a díszlet, a gyerekek ezzel nem törődtek. A sötétedő nézőtérre elhalkultak. Aztán bekerekezett Hamupipőke egy színes biciklin...és  a közönség meg volt nyerve!
Hammupipőke és Apja a biciklin
Hell Krisztina és 
Reschofsky György
Bárki találta ki, ez nagy ötlet

Van itt ez a  Gimesi Dóra, egy cérnavékony leány, aki lassan már minden színházban, minden mesejátékot megír, olyan remeklések kerülnek ki a keze közül, mint a  Szemenszedett mese, lassan Zalán Tibornak  - aki a szellemes verses mesék bajnoka - figyelnie kell, nehogy lelökjék a trónjáról.
Ez a Hamupipőke a Gimesi évad újabb remeke. A klasszikust áthozta valahova 100 évvel ezelőttre, de ez nem érdekel senkit, mert közben telerakta a hollywoodi romantikus filmek és lánysorozatok kellékeivel, amitől a mai gyerekek számára otthonos lesz a mese világa,  ettől persze még nem lenne  jó, ha ezeket nem öntené le valami pikáns, groteszk szósszal. De leönti. És jó.
Hell Krisztina, Nagy Viktória Éva, Kolozsi Angéla és Nagy Mónika
A groteszkséget fokozza a mozgás, a " táncok" tervezője, FOSZTÓ ANDRÁS  tökéletesen ráhangolódott a stílusra, tökéletesen egyensúlyoz a bohóckodás és a líra között, nem billen  egyik oldalra sem, így lesz emlékezetes és különleges. A legszebb tánc mégis az, amikor  Hamupipőke és a Királyfi állnak egymás mellett, kézenfogva, mozdulatlanul, néha megbotlanak  - fejben - egy egy csillagban.. Nagy találmány ez a mozdulatlan tánc.

Kiss Gergely Máté és Hell Krisztina
Nagy Viktória Éva és Hajdu Péter

A díszlet:  MÁTRAVÖLGYI ÁKOS. Néztem az elején: egyszerű, keletről jött kapu középen, sima talaj, párkány körbe... Mátravölgyi a meglepetések, titkos rekeszek és fiókok nagy tudója.. se fal, se gömb, hol tud itt kibontakozni? ... de nem kell félteni a mestert, itt is minden nyitható, A budoár, búvóhely és kerti installáció, minden ott van a talaj kockáiban.

Itt épp a királyKiss Gergely Máté -  sziesztázik egy padlólukban
  - és a hamupipőke mindig fehérben volt, figyelted? - mondta az egyik néző kislány... Hát persze, 
 - nekem a golyók tetszettek a fenekükben, és amikor elcsúsztak oldalra ... hahah - kacagtak még a hazafelé úton is.
A turnűr is jó ötlet volt, és nagyon viccesen jelképezte a hölgyek idegállapotát.
De ki volt a jelmeztervező? A színlap nem ad hírt róla, biztos a lányok közösen, rendező, író, szereplők. Koncepció és ötletesség.

  
Kolozsi Angéla a mostoha szerepében és a golyó a fenekében
 - Nem tudom, kik ezek a színészek és honnan jöttek, de nagyon jók voltak... ezt már a tanítónéni mondta. - Majd otthon megnézzük.  - 
Tanuljuk a neveket: 
Szereplők - mindenki jó - ez milyen ritka. Ezt az előadást amúgy is jó csillagállás kísérhette, itt minden összejött. És végre kezdjük dicsérni KUTHY ÁGNES-t, a rendezőt, merthogy a szereplőket mégiscsak ő választotta. Merészen. Kompromisszumok nélkül. Ebben a bábos, gyerekszínházas szakmában különben is az a jó, hogy itt mindenki mindent csinál és tud.  
KOLOZSI ANGÉLA - a Mostoha szerepében-  író,  rendező, dramaturg,  bábos és színész,  itt bábos segítő nélkül. Szépséges és sokszínű, nem rikácsol, de keményen utasít, temperamentumos
/érdekesség, hogy pár hete mutatták be a Mirror Mirror c. amerikai Hófehérke történetet Julia Roberts a Mostoha szerepében ..csak több pénzt költöttek rá, de mint színész semmivel nem volt jobb... és szebb se  /


-és a királyfi, láttad, mekkorát esett,  nem tud biciklizni....
KISS GERGELY MÁTÉ sármos, kisfiús királyfi, nagyon jó mozgással, a debreceni CSOKONAI Színház tagja, gólyalábas .. 
Hamupipőke - HELL KRISZTINA - A Kolibri tégelyben érlelt bábos, törékeny, finom, kiváló választás a szerepre.

Amália - NAGY VIKTÓRIA ÉVA - A Vojtinában volt tanonc, első országos hírű sikerét a pécsi Bóbitában aratta, a  HeppTrupp alapító tagjaként  / 3 kismalac, Bódog és Szomorilla/ Sokoldalú bábos, színész, énekes, rendező...Amália szerepében visszafogott és elegánsan gonoszkodó. 
Emília - NAGY MÓNIKA - A Vojtina Bábszínház tagja, színész, bábos, énekes.
A két mostohalány Kolozsi játékstílusát követi, bárgyún unatkozók, de kirobbanók, amint az anyai utasítás elhangzik. Kiváló a rendezőnek színészvezetésből. Kuthy Ági egy stílusegységet teremtett a sokhelyről jött, sokféle művész között.

Leopold a komornyik, álkirályfi szerepében HAJDU PÉTER - Ő a Vojtina vezető művésze, tehetségét már számtalan főszerepben bizonyította, most is sikerült a közönség kedvencévé válnia.
Az Apa félfelvonásos hálátlan szerepében pedig RESCHOFSKY GYÖRGY teremt emlékezetes perceket leütve az alaphangot.
KUTHY ÁGNES- rendező, színész, bábos, színháztörténész a MŰVÉSZPORTRÉK oldalon sokoldalú munkássága megismerhető. A fiatal bábos nemzedék markáns alakja, sok sikeres és kísérletező előadás van a háta mögött. Ez nagyon összejött.  Könnyed, játékos és sikeres! Pont olyan, amit a mai 21. századi 6 - 10 évesek értenek és szeretnek És ez jó. Gratulálunk.
néhány kis jelenet - amit az előadáson a fényképezőgépemmel rögzítettem, csak mert nem tudtam megállni, de aztán a memóriám is elfogyott.. mégis a hangulatot jelzi 
aztán nézzétek meg!
Az előadás szerepel a A VI. Kaposvári Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé versenyprogramja versenyprogramjában is.A múltkor egy órás rádió műsor vendége voltam /netto: 40 perc/, gyerekszínházakról beszéltem, csak mondtam, mondtam, hadartam, neveket, akik kiválóak, érdekes, modern, különös előadásokat... a műsorvezetők csak néztek, láttam a rémületet a szemükben, nem értik, amit mondok...

Az esemény 2012. április 2. Marczibányi Téri Művelődési Központ
lejegyezte: takacsvera

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése