2012. április 7., szombat

BORKA BIZONYÍTVÁNYA

BORKA MUMUSFÖLDÖN
A(z) Színházrendező - bábszínházi rendező szakirány (2008 - 2013) osztály munkája.
Zenés-bábos kaland 6-100 éves gyerekeknek
Bemutató: 2012.04.05.
____________________________________________________________
Ha már egyetem és vizsga, vegyük komolyan a dolgot

Osztályzatok:
Író /Pálfi Kata / közepes
Dramaturg /Vécsei Anna/  elégtelen
Tervező /MIARECZKY EDIT/   kitűnő
Rendező /Fige Attila/  jó
Színészek:
/Pálfi Kata/ jeles
Fiúk feketében/Fehér Dániel, Ivanics  Tamás / kitűnő
összbenyomás: ................................................  jó

Indoklás:
Pálfi Kata az író: A propagandaanyaghoz mellékelt videón elmondja,  hogy terhesen kezdte el írni a történetet. Jó, mert ráhangolódott a gyerekségre, visszaidézte saját gyerekkorának emlékeit. Rossz, mert sok ideje volt és túlírta.
A darabban túl sokat beszélnek és alig történik valami. Az író Pálfi ráadásul kedveli a színész Pálfit és így mindent megtett, hogy sokszínű játékra legyen lehetősége Borka alakítójának, és ezzel nincs is baj. De a finom színészi játék, anya - apa árnyalt, kevés eszközzel, de karakteresen megformált figurája  mellett kellene még valami …valami meglepetés, izgalom, pezsgés.
A lassan, végre bekövetkező utazás  során remek akármikkel találkozik Borka, sajnos ezek is leíró jellegű alakok, nincs eseményük. Onnan tudjuk, hogy kik, hogy mondják  és nem esik meg velük semmi. Ezért közepes, és ezért kapott a dramaturg, Vécsei  elégtelent, mert legelőször is nem húzta ki az első öt oldalt, amikor Borka monologizál. Másrészt nem gyötörte halálba az írót, hogy valami csavart vigyen már az előadásba, hogy ne legyen ennyire kiszámítható, hogy kipréselje belőle, hogy történések során ismerjük meg a mumusföldieket. Érdemes lett volna, mert a  tervező - Miareczky Edit - ötletgazdag, szellemes, vicces, szeretnivaló figurákat készített, engem nagyon megnyertek. A pöttyös akármi fantasztikus. A zöld főzelékfaló botsáska eredeti, a feldarabolt mackó felejthetetlen, bumfordi, kedves. Nagyszerű, hogy igazi fekete figurák mozgatják őket. A rendezőnek elismerés. Annyira fáraszt már a legkülönfélébb, még ha kiváló megoldásokat is mutató bábu rakosgató bábjátszás, ami persze nagyon jó és szellemes, és van, aki nagyon jól tudja, és a három legutóbb látott,  éppen ebben a stílusban készült előadás elvarázsolt, de most üdítő volt látni, hogy a bábok bábok, hogy a színész alázattal, arcnélkül mozgatja őket.
A díszlet egyszerű, könnyed, funkcionális. A nagy selyem sál, hol asztal, hol ágy, hol kötelék, a igazi bábos gondolkodásra vall.
Dicséret a rendezőnek, elegáns ami a színpadon történik, amikor történik valami, az jó ritmusban, élvezetesen.
Azért csak négyes, mert neki is látnia kellett, hogy mennyire epikus ez a dráma, hogy a sok duma miatt elvesztik a közönséget, hogy a kisgyerekeknek még több ötlet, még több szellemes felbukkanás kell, hogy szórakoztatni kell végig, és ami a legfőbb, az elején meg kell nyerni - ott a sál, ott a Dorka baba, ott a sétáló díszlet... lett volna mivel
Érdekes, hogy Dorkával, aki pedig maga a főszereplő babája, vagy ő maga, nem tudnak mit kezdeni, sem az író, sem a rendező, Ez a szegény mégcsak nem is mozog rendesen a szellemes bábos megoldásokban dúskáló többiekhez képest.

A nézők: a közelemben ülő kislányok az 5. percben mikor nem történt semmi, elkezdenek beszélgetni azokról a dolgokról, amiket a színpadról hallanak, de akkor a szigori felnőtt néző durván beszól, hogy ezt a csivitelést azonnal hagyjátok abba és figyeljetek a színpadra. Furcsa módon pont oda figyeltek, főzelékekről és szigorú szülőkről cseverésztek, a színpad inspirált, de ott is beszéltek, ők meg kommentáltak. A téma meg érdekli őket. Nem kell megtanulni a Hogyan viselkedjünk színházban, akárha unalmas darabot is látunk! leckét.
Kedves tanitónénik és felnőtt barátok a gyerek mindig figyel a színpadra, ha van mire, és mindig fecseg és unatkozik, ha hagyják
Ezért fontos a dramaturg, hogy ezt pontosan kiszámolja

Tanulság
Az előadás egy vizsga, még alakul
De azért a főzeléket is érdemes megenni, mert finom
Nemcsak koszos papucsból végső kétségbeesésben


-krk-


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése