2012. március 4., vasárnap

Márciusi gyerekszínházi ajánlatok


 2012. március 5.
Radio Q 99.5
Mazsola és Kávé c. gyerekeknek és szülőknek szóló reggeli csevegés
Benne gyerekszínházi ajánló alkalmanként
Mint pl. ma
Műsorvezető Csuth Judit

 A gazdag színházi kínálatból elsőnek a Stúdió "K"  SZAMÁR A TORONY TETEJÉN  c. új bemutatóját ajánlom a hallgatók figyelmébe.  A holdba készülő Bertalan és hűséges, morgós szamara Zebulond kalandos utazását.
A Stúdió" K" -ban,  Németh Ilona  a PARAVÁN foglalkozásokon hétről hétre festményeket nézeget a gyerekekkel, s azt tapasztalta, hogy Chagall világa közel áll a gyerekekhez, fogékonyak a légiességére, értik és szeretik a háztetőn hegedülő nagypapát, a repülő szerelmeseket, a műlovarnők és kakasok világát. Így Chagall képeket válogatva,  Fodor Tamással közösen bevonták Zalán Tibort és megkérték írjon ezeknek a képeknek az ihletésére egy történetet. És Zalán furcsa, rímes nyelvezetét bevetve megírta a mesét.
Azt ajánlom a hallgatóknak, a szülőknek, hogy mielőtt elmennek a Stúdió K -ba megnézni a  SZAMÁR A TORONY TETEJÉN  c. darabot nézegessenek Chagall képeket, keressenek egy albumot, kutassák fel a képeket az interneten. Persze enélkül is élvezhető az előadás, de a képek ismerete fokozza az élményt.
A darabot alkotó trió  Zalán Tibor  író,    Fodor Tamás  rendező és  Németh Ilona  tervező már több nagy sikert tudhat maga mögött, ez az előadás is méltó az előzőekhez, sok sikert! és nézzétek meg minél többen
 
A következő darab, amit ajánlok ma Kecskeméten kerül bemutatásra. Békés Pál remek meseregényének   A KÉTBALKEZES VARÁZSLÓ -színpadi változatát láthatjuk Cseke Péter rendezésében
Kiss Zoltán
A mese főhőse Fitzhuber Dongó varázslóiskolába jár. Amikor először találkozunk vele, éppen vizsgázik, és egy egyszerű békából - királylányt varázslatot sikerül eltolnia, mert persze nem figyelt a varázsigék leckénél és egy varázsigénél egy hang is döntő lehet. A dzsint kiengedi a palackból, mert megesik rajt a szive, de a visszaparancsoló varázsigét már elfeljtette... .. egy aztán az eredményei tükrében egy lakótelepre kerül varázslónak. Egy lakótelepre, ahol nyoma sincs a mesének. Fitzhuber ügyetlen, de nagyon lelkes és hisz a mesterségében, így a történetvégére sikerül megtalálni a mese szereplőit a lakótelepen.
Békés Pál
Kiváló figurák bukkannak elő, remek szereplehetőségek és maga a főszereplő figurája is jó szerep. Kecskeméten Kiss Zoltán játssza, komolyan készül a feladatra, bűvésziskolába is jár, mert nemcsak színpadi effektek használatára van szükség, de a szerepet játszó színésztől is elvárják, hogy tudjon egyet mást a varázslás területén.  
Ezúttal Mericske Zoltán írt zenét a meséhez. A legkülönfélébb műfajok jellemzik a figurákat van rockand roll, szamba..
Bemutató: 2012.március 7.
Békés Pál meseregénye ITT olvasható
Békés Pál művei
Békés Pál életrajza


A harmadik ajánlat az ARANYSZAMÁR SZÍNHÁZ előadása a  MESÉK A TEJÚTON TÚLRÓL  Berg Judit írta a mesét, könyvben is olvasható. Bojti a főszereplő kisfiú kap egy gyönyörű kerékpárt, amit nagyon félt, nem is engedi a többieket játszani vele, igy amikor ők kalózost játszanak hangosan és vidáman Boldi csak áll a biciklijével, otthagyni nem meri, unatkozik. Társat is kap a búsuláshoz .Tücsök a szeplős. verekedős kislány szólítja meg - s megtörténik a varázslat! A két gyerek és a vadonatúj bicikli kirepül a játszótérről és már ezt hallják: A Tejúton tilos biciklizni! Azonnal térjenek le! Megismétlem: a Tejúton tilos biciklizni! Azonnal térjenek le!

A Aranyszamár Bábszínház  előadását  Schneider Jankó  rendezte
Érsek CSanádi Gyöngyi, Krausz Tünde és Mátyás Zoltán játssza
Berg Judit

legközelebb látható:
márc. 10. szombat 10:30 Mesék a Tejúton túlról, Fővárosi Művelődési Ház, (Budapest 1119 Fehérvári út 47.) 
 márc. 11. vasárnap 10:30 Mesék a Tejúton túlról, Angyalföldi Gyermek és Ifjúsági Ház, (Budapest, 1138 Dagály u. 15/A)

A mesét a közeljövőben színpadra állítják a Ciróka és a Budapest Bábszínház közös produkciójában
Ezt a változatot Jeli Viktória állítja színpadra és Erdeős Anna rendező.
Egy régebbi híradásban filmterv készüléséről is olvastam, Bergendy Péter rendezésében. Jó lenne, ha megvalósulna. A vizsga sikere után Bergendynek is jól jönne egy mesés utazás.

Sok jó, élményekben gazdag színházi előadást, ne hagyjuk, hogy a gyerekek csak a tévét nézzék

Márciusi bemutatók: 
A NYOMORULTAK - MISKOLCI NEMZETI SZÍNHÁZ - 2012. március 2.
A KÉTBALKEZES VARÁZSLÓ - KATONA JÓZSEF SZíNHÁZ - KECSKEMÉT - 2012. március 7.
KOTO ÉS KAORI - FORTE TÁRSULAT - TRAFÓ - 2012. március 8.
GEPPETTO ÉS BÁBUJA - CIRÓKA BÁBSZÍNHÁZ - KECSKEMÉT - 2012. március 10.
TESSÉK ENGEM MEGMENTENI - MESEBOLT BÁBSZÍNHÁZ - SZOMBATHELY  2012. március 11.
CSIZMÁS KANDÚR - GRIFF BÁBSZÍNHÁZ - ZALAEGERSZEG - 2012. március 12.
CSIZMÁS KANDÚR - VASKAKAS BÁBSZíNHÁZ - GYŐR - 2012. március 18.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése