2016. július 5., kedd

HOGY VOLT? KECSKEMÉT 2008

Ezen a nyáron a nosztalgia jegyében régi fesztiválok remek előadásait idézzük fel.
Én(Takács Vera),mint a Gyermekszínházi Portál főszerkesztője először ezen a fesztiválon találkoztam azzal, hogy milyen sokféle, remek, modern. izgalmas előadás látható országszerte a gyerekszínházakban
Gyermekszínházi Portál már nincs, de a számítógép bugyraiban még található ez az, úgyhogy igyekszem felidézni a történteket.
Szerencsére a you tube és a Mese tévé sokat megőrzött az eseményekből.

A kezdet
2008. november 13.
13 órakor Kovács Ildikó műveit és a róla szóló szép kiadványt bemutató kiállítás megnyitójával elkezdődött a Bábszínházak Találkozója.
A találkozó kecskéje
S ahogy ez bábos körökben szokás, mindjárt jókora meglepetéssel. Már a megnyitó előtt feltűnt, hogy az egyik asztalon egy nagy halom szemét gyűlik, egy bizonyos jelre Rumi László otthagyva a szemétkupacot a palacsintasütő tükörben fehérre festette az arcát és egy kötéllel a kezében elindult, hogy életre keltse a szobában elrejtett figurákat.
Rumi László
A jelenetben paprikajancsivitézlászlópunch is kibújt a szemétkupac alól és Pilári Gábor kezében életre kelt, meghallgattuk DON QUIJOTE fohászát, s mikor a kötél körbeért, megnyílt a kiállítás...
Pilári Gábor és Punch
Igen, persze, minden szimbolikusan értendő. A színházteremben sem minden jelképes jelentés nélkül vándorolt, egy egy évet jelképező sebességgel, alul vagy felül a kötéltáncos kecske, a találkozó jelképes figurája, mondván a bábszínházak is kötélen táncolnak.. 
A Találkozót megnyitotta Kiszely Ágnes, a Ciróka Bábszínház igazgatója,  Magi István az Oktatási és Kulturális Minisztérium volt osztályvezetője és dr. Szeberényi Gyula Kecskemét Város Kulturális és Idegenforgalmi Bizottságának elnöke
Magi István megnyitójában elmondta, azt már tudjuk, hogy az országszerte működő Bábszínházak milyen magas szakmai színvonalon dolgoznak, most már az a feladat, hogy ezt mások is megtudják. Biztatta a részvevőket, hogy ragadjanak meg minden alkalmat, ahol megmutathatják magukat.
Kiszely Ágnes a Ciróka Bábszínház igazgatója
Kiszely Ágnes a videó interjúban elmondta, hogy az a Találkozó jellegzetessége, hogy ide mindenki azt az előadást hozza, amit ő megmérettetni szeretne, nincs előzetes zsűri, válogatás. És ami még ennél is fontosabb a bemutatókat komoly szakmai beszélgetések, elemzések követik. Megjegyezte, hogy ez már sokfelé nem divat, de a kecskeméti találkozóban pont az a jó, hogy itt még kíváncsiak egymás alkotásaira a résztvevő művészek.

szakmai megbeszélés
Mesebolt Bábszínház: Suttogó füzesek

A SUTTOGÓ FÜZESEK cigánylegenda  a szombathelyi Mesebolt Bábszínház sikerdarabja.  Itt is elkápráztatta a nézőket meglepő témájával, hatásos látványvilágával, gyönyörűen beszélő drámai narrátoraival. Mellettem és előttem gyerekek ültek, épphogy a korhatárt elérő 7 - 8 évesek. A tanítónéni állandó izgalmából és rendreutasításaiból úgy láttam, nem is a könnyen kezelhető fajtából. Tátott szájjal nézték végig az előadást, egyiknek sem jutott eszébe rosszalkodni. A gyerekeikért a halát is vállaló anya története, a hatalmas maszkok, a félelmetes kezek és fogak, a félelmetes sárkány nem engedték őket elszakadni a színpadtól.


Suttogó füzesek
Író: Galuska László Pál (Kovács Géza ötletéből)
Tervező: Boráros Szilárd
Zeneszerző: Krulik Zoltán
Koreográfus: Nemes Zsófia
Rendező: Kovács Géza
Szereplők: Császár Erika, Bassola Richárd mv., Dénes Emőke, Kovács Bálint, Kovács Zsuzsanna, Lehőcz Zsuzsa, Szabó Tamás

Videó:
A videó a szombathelyi Mesebolt Bábszínház előadás keresztmetszete
Ez a videó a Gyermekszínházi Portál összeállításából Kovács Gézával készített riporttal


Sikerrel kezdődött tehát a fesztivál, gratulálunk a szombathelyi Mesebolt Bábszínháznak .

2. nap:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése