2016. március 27., vasárnap

Színház mustra

A 2016 március 31 - április 4 között a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban zajló Bábos Drámaíró versenyben 6 színház művészei dolgoznak együtt.

Ismerkedjünk meg velük:

Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház Marosvásárhely

"1949-ben maroknyi műkedvelő létrehozott egy bábszínházi társulatot Marosvásárhelyen. Révész Endre szobrászművész és Ligeti Herta írónő, valamint Berger Duci zongorista, Zsigmond József gépkocsivezető, Krausz Erzsébet egykori zárdalakó, Antal Pál medikus és bölcsészkari hallgató, Krón Ernő, Zsigmond (Zsolnai) Zoltán lelkesen fogtak munkához.

Marosvásárhelyen korábban nem létezett bábjátszás; az alkotók a Moszkvában működő Obrazcov féle bábszínház és a cseh bábművészet hagyományaiból táplálkoztak.

1950-től 1999-ben bekövetkezett haláláig Herskovits Antal Pál a társulat vezetője, állandó rendezője, dramaturgja, színésze. ..." http://www.teatrulariel.ro
Igazgató: Gavril Cadariu
__________________________________________

Békéscsabai Jókai Színház

Néhány idézet a színház ismertetőjéből:

" Békéscsabán 1840 óta rendeznek színi előadásokat, és kezdetben itt is vándortársulatok léptek fel, a község erre alkalmas termeiben.... A mai állandó színházépületet .. megnyitója 1879. március 8-án volt....A színháznak 1954-ig nem volt állandó társulata, az akkoriban működő magántársulatok szerződtek a várossal egy-egy, vagy egy-két évadra. 1954. szeptember 15-i hatállyal az akkori Népművelési Minisztérium békéscsabai székhellyel, Békés Megyei Jókai Színház elnevezéssel színházat létesített. ...Bárki is lehetett azonban az igazgató, bármilyen jó színészek játszhattak a legjobb előadásokban, a Jókai Színház az első ötven évben nem tudta igazán lerázni magáról az „Isten háta mögötti büntetőtábor” címkét, amit a „szakma” és a „szakmai sajtó” az 1956-os forradalom után ragasztott rá, amikor is egymást váltották Békéscsabán a fővárosban nemkívánatos – egyébként kitűnő – színészek, színházi művészek. Bár ebből a helyi közönség mit se vett észre, és boldogan járt a színházba, Békéscsaba hosszú ideig a „színészet Szibériája” maradt...."

Bánk bán. Márciusi bemutató

Így volt ez egészen addig, amíg be nem lépett a színház életébe a 13. igazgató: Fekete Péter, aki a színházat bekapcsolta az országos és a nemzetközi színházi vérkeringésbe, ráirányította a szakma és a kritikusok figyelmét.
továbbiak: http://www.teatrulariel.ro/magyar-tarsulat/szinhaz/roevid-toertenet.html
Igazgató: Seregi Zoltán
_____________________________________________

Békéscsabai Napsugár Bábszínház /házigazda


`"Olyannak kell lennünk, mint egy szivárványnak: könnyednek, csodálatosnak, elgondolkodtatónak...` vallja a Békéscsabai Napsugár Bábszínház alkotógárdája. Ennek szellemében életet, történetet, vidámságot, könnyeket adnak szívükkel bábjaikba s bábjaikkal, a kisközönség lelkébe." http://napsugarbab.hu/

Igazgató: Lenkefi Zoltán
__________________________________________

Hepp Trupp

"A Hepp Trupp egy kétszemélyes társulat. Szerelemből született. A színház, a művészet, a néző és az egymás iránti szeretet táplálja azóta is. 2008-ban alapította Schneider Jankó és Nagy Viktória Éva. Mindketten a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész szakán végeztek." ... http://hepptrupp.blogspot.hu/


_____________________________________
Kövér Béla Bábszínház




A Kövér Béla Bábszínház 1946 óta szolgálja közönségét Szegeden, kicsiket és nagyokat egyaránt. Immár a negyedik generáció kapja az első színházi élményt ettől a kis társulattól. A hosszú amatőr múlt után egy évtizede hivatásos együttesként működő színház igyekszik hű maradni az alapító, dr. Kövér Béla által teremtett hagyományokhoz, de nyitott minden új, korszerű bábszínházi törekvésre is.
A Bábszínház folyamatos, élő kapcsolatot tart fenn a régió magyarlakta területein működő gyermekszínházakkal. Az együttes rendszeresen látogat el Románia és Szerbia közeli településeire.
http://www.koverbela.hu/


Igazgató: Kövér Béla
_________________________________________

Vojtina Bábszínház (Debrecen)


"Bábosokként szeretnénk a hozzánk betérőkben gondolatokat ébreszteni és érzéseket kelteni arról, hogy világra teremtődésünk, ember voltunk értékei kiapadhatatlanok; meséink, hagyo-mányaink, egyetemes kultúránk formálnak minket; a játékon, a képzeleten keresztül eljutha-tunk olyan magaslatokba is, amit remélni sem tudunk addig, amíg meg nem tapasztaljuk.
Fontosnak tartjuk, hogy a színpadunkon szép magyar beszéd szólaljon meg, hogy őrizzük nyelvünk tisztaságát. Hisszük, hogy morális válsággal küzdő világunkban olyan örök emberi, erkölcsi értékeket szükséges közvetítenünk közönségünk felé, amelyek segítik őket eligazodni a világban."

http://www.vojtinababszinhaz.hu
Igazgató: Asbóth Anikó
__________________________________


BÁBOS DRÁMAÍRÓ VERSENY
6 SZÍNHÁZ KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL
A BÉKÉSCSABAI NAPSUGÁR BÁBSZÍNHÁZ RENDEZÉSÉBEN
2016. március 31 - április 3.

Képek és videók várhatók a találkozóról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése