2013. március 10., vasárnap

FEHÉRLÓFIA

Szubjektív ajánló a Budapest Bábszínház új bemutatója elé
/2013. március 8. A sajtótájékoztatón elhangzottak alapján/

Amikor kicsi voltam, és faltam a meséket, a Fehérlófiát  nagyon utáltam. Nyomasztott, meggyötört. Ezt a szerencsétlen hőst elárulják, megeszik, kihányják, megcsócsálják, rágják a húsát, szétzilálják a lelkét, ráadásul mire feljut a felvilágra és megkapja az áhított királylányt, az már nyomokban sem hasonlít álmai asszonyához.
Amit Veres András a Budapest Bábszínház színpadára állít mindenben igazolja gyerekkori riadalmamat. Igen ez a élet vár rád gyerek! Harc, küzdelem, reményvesztés. Semmi rózsaszín lebegés. Csak valami felemelő tisztaság.  A világ szintjei együtt és egymásra épülve. A Fehérlónak emberfia születik. Ahogy természetes a népmesékben, a mítoszokban. 
Aki Jankovics Marcell kavargó színvilágát, vagy megszépítő, zsindelyes, bábos mesét vár el, az csalódik.
Aki nyitott kíváncsisággal ül be a nézőtérre és a kisgyerekeit sem készíti fel másra, mint hogy élményben lesz részük, az megkapja, amit vár!
Egyetértek Veressel a gyerekek sokkal többet értenek az ősi mítoszok világából, mint azt  elpraktikusodott fejű felnőttként gondolnánk.
.
Szálinger Balázs író
/sajnos a videó felvétel nem használható, így néhány gondolatot önkényesen kiemeltem/

Szálinger Balázs elmondta, hogy Dobák Lívia dramaturg és Veres András rendező felkérésére vállalta el a munkát. Kapott egy dramaturgiai vázat, jelenetsort, abba kellett a karaktereket beilleszteni, beszédmódjukat kialakítani, figuráikat árnyalni.
Próbált pl. egy sokkal árnyaltabb királylányt teremteni, aki nem a mesék sematikus figurája, hanem három karakteres jellem. Ez a királylány hisztizik, nyafog, öntelt, vagyis teljesen emberi lény.
A megírt szöveg az olvasópróbán még formálódott, alakult a színész szája ize és a színpadi mozgás kívánalmai  szerint, persze úgy, hogy eredeti jelentését ne veszítse el.
Korosztálykérdés: Egy 6 éves kisfiú már érti mi az, hogy hős, már átélt ezt azt az oviban, az első találkozást a társadalommal, a kiközösítéssel, egyéb dolgokkal, a 6-7 éves már a mesék és a valóság határán azt igényli, hogy ne csak a mese sémák jelenjenek meg az előadásban.
Veres András rendező

Veres András a vidófelvételen mondja el, mit gondol erről a meséről. /szinte vágatlan változat/
/a szinte néhány technikai csúfság és alig hallható kérdés kivágását jelenti/


néhány jellemző kép:
Kapanyáynimonyók
Fehérlófia - Tatai Zsolt
A sokarcú királylány, Mórocz Adrienn
A kórus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése