2012. december 20., csütörtök

2012

JANUÁR
Az év első  hónapjában búcsút vettünk Kemény Henriktől, a leégett ligeti bábszínház helyén szórták szét a hamvait, itt áll majd egy fa, hogy ennek a nagyszerű művésznek az emlékét megőrizze, s hogy késő korok rajongói fejet hajthassanak.
A HÉTFEJŰ TÜNDÉR - BUDAPEST BÁBSZÍNHÁZ
A Budapest  Bábszínház bemutatja Lázár Ervin lírai meséjének bábszínpadi változatát  Gimesi Dóra átiratában, Mátravölgyi Ákos terveivel,  Kuthy Ági rendezésében. A hétfejű tündér - ekkor még nem tudtuk - megnyeri majd májusban az legjobb előadásnak járó Üveghegy díjat a kaposvári Biennálén.


Egy újabb, későbbi díjnyertes, a Kritikusok Céhe által a legjobbnak látott gyerekszínházi előadás premierjén tapsolhatunk. Zalán Tibor Chagall képeire írta, Németh Ilona tervező és Fodor Tamás rendező ösztönzésére ezt a szépséges bábjátékot. Humor, képzőművészet, kaland... A fodortamás-némethilona iskola újabb remeke.


MÁRCIUS

A program:
2012. március 16.  15:00 - Szemenszedett mese
2012. március 17.  15:00 - Szamár a torony tetején
2012. március 17.  19:30 - Punch-ék karácsonya
2012. március 18.  11:00 - Bódog és Szomorilla
2012. március 18.  15:00 - A székely menyecske meg az ördög
2012. március 18.  19:30 - Repülési lecke kezdőknek - év végére a 100. előadásig jutnak! Igazi siker széria 

elragadtatott összefoglaló a  SZEMENSZEDETT MESE - ESZME PRODUKCIÓ - bemutatójáról


lelkes beszámoló a BÓDOG ÉS SZOMORILLA  -  HEPP TRUPP - előadásáról

a jó szememet dicsérem, mindkét előadás díjat nyer a Biennálén!

ÁPRILIS
HAMUPIPŐKE - VOJTINA BÁBSZÍNHÁZ
Egy remek, szórakoztató mesejáték, bábszínészek bábok nélkül, hogy látva lássuk, színészek is, + bábszínészek, ami nehéz mesterség. Gimesi Dóra írta át, Kuthy Ági rendezte, Mátravölgyi díszletében és ruháiban játszanak a szereplők. Én elragadónak találom. Kár hogy a gyerekszínházi előadások tiszavirágéletüek. Elragadtatásomnak ITT adok hangot.



JÁNOS VITÉZ - KOLIBRI SZÍNHÁZ
Különleges előadás. Bábok és színészek párhuzamosan játszanak. Mészáros Tamás Jánosvitézként, hősies és hétköznapi, ahogy a darab is bortovaélen táncolva ötvözi  a népszínműves pátoszt az iróniával.

MÁJUS

JÚNIUS
"Életem a bábjáték, a bölcsőtől a sírig..."

Megjelent Láposi Terka könyve Kemény Henrikről, a könyvet  közösen kezdték el, egy életút és felbecsülhetetlen kultúrtörténeti érték együttese
Láposi Terka és Szaniter Dávid beszélgetése


JÚLIUS
Július elején lezajlik a fantasztikus  GYŐRKŐC FESZTIVÁL Győrben, a Vaskakas Bábszínház rendezésében, s ennek zárultakor elkezdődik a nyári szezon. Persze fesztiválok serege várja az előadásokat.

Az olyan szabadtéren is remekül élvezhető színházak, mint a pécsi MÁRKUS SZÍNHÁZ ilyenkor végiglátogatja az ország játszóhelyeit és az interaktív vásári bábos játéknak iskolapéldáját mutatva szórakoztatják a közönségüket.
Itt egy részlet Az égígérő fa előadásból, 
sokkal később, decemberben került felvételre az Átrium Film - Színház megnyitó előadásán, 
de kint és bent. nyáron és télen ez mindig nagyon jó!


AUGUSZTUS
HELKA, A BALATON TÜNDÉRE - KABÓCA BÁBSZÍNHÁZ
A nyár slágere Nyulász Péter Ibby díjas könyvének vízi - báb - színházi bemutatója. Az alig ismert balatoni mesék, legendák, boszorkányok és tündérek, varázslók és szegénylegények történeteiből csemegézik a mű. Reméljük jövő nyáron velük ugyanitt.

SZEPTEMBER
LÚDAS MATYI - BUDAPEST BÁBSZÍNHÁZ
A Budapest Bábszínház egy merész húzással, s a kor szavára hallgatva nagyon fiataloknak adja ki az egész évadát. Fige Attila az egyik titán az első a sorban, Fazekas Mihály klasszikusához nyúl, Tasnádi István alakítja a művet a mai fülbe valóra. 

MÁRIÓ ÉS A VARÁZSLÓ - KOLIBRI SZÍNHÁZ
Egy hatalmas drámát bízott Bagossy Lászlóra a színház, aki a  kicsi térben, a teljes társulattal, és a nézők aktív részvételével, hátborzongató és megnézendő előadást alkot. Scherer Péter varázslója feliratkozik a legjobbak közé.
MARY POPPINS - MADÁCH SZÍNHÁZ
A Madáchban, egy gazdag, elegáns, színvonalas kommersz születik, ahol énekel, zenél, játszik és győz a jó!  Mary Poppins történetét mindenki látni akarja.


OKTÓBER
és amikre szintén nem lehet jegyet kapni:
CSONGOR ÉS TÜNDE - NEMZETI SZÍNHÁZ
Gimesi Dóra és Tengely Gábor a bábszínházi kultúránk két sztárja lehetőséget kap, hogy  a Nemzeti Színházba bábokat költöztessen. Az eladás  nem szokványos, vitára inspirál és telt házzal megy! Nem ezt hívják sikernek?
Régóta vártuk, hogy a Katonában gyerekelőadás legyen. Aki elég öreg, emlékszik, mások irigylik azokat, akik emlékeznek rá, hogy volt egy legendás kaposvári Pinokkió. És most! Végre! Parti Nagy Lajos  és Ascher Tamás nem tisztelve a hagyományokat alkot egy  gyerekbábthrillert.
NOVEMBER
Sikerszériákat ünnepelünk. A Vaskakas Bábszínház REPÜLÉSI LECKE KEZDŐKNEK 100,
Kolibri Színház műfajt teremtő osztályteremszínházi előadása a KLAMM HÁBORÚJA  200

DECEMBER
SZÁZLÁBÚAK LÁB ALATT - KOLIBRI SZÍNHÁZ
PETTSON ÉS FINDUSZ - BUDAPEST BÁBSZÍNHÁZ
Új hang, abszurdba hajló humor, az évre jellemző bábjátszási stílus, külföldi szerző, ezek kötik  a két kiváló előadást, egyiket a nagyok, másikat a tanítványok alkották, de mindkettő tanulságos és nagyon szórakoztató. 




DIÓTÖRŐ MINDENÜTT
ITT áttekinthető az országszerte látható  sokféle előadás képekkel, videókkal, ismertetőkkel.

ez és még ezer dolog történt az évben
a GYERMEKSZÍNHÁZI PORTÁLON mindent rögzítettünk, érdemes böngészni
és 
Sikeres, alkotásban dúskáló új évet kívánunk
a nézőknek sok 
élménytadó előadást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése