2012. szeptember 7., péntek

hirlevél 2012. szeptember 7.

A Gyermekszínházi Portál hírlevele

hirl_focim

2012. szeptember 7.

Elindul az évad, izgalmas bemutatók egymás után.

hirl_bem

A Bóbita Bábszínház szeptember 15.-én mutatja be kétnyelvű előadását a Süssünk, süssünk valamit / Backe,backe, Küchelchen! c. játékot. Igazi családi színház, a sváb hagyományokat, meséket, recepteket eleveníti fel gyereknek, szülőknek, nagyszülőknek. Olyan előadást ígér, amit tovább kell mesélni, ami után a nagymama a saját  szokásait, receptjeit is elmondja. Írta és rendezte: Papp Melinda. Minden korosztálynak ajánlják.

A kaposvári Csiky Gergely Színházban Szabó Magda Tündér Lalájának Egressy Zoltán által színpadra írt változatát mutatják be szeptember 18.-án, Kelemen József rendezésében. Szabó Magda hőseivel minden kisgyereknek meg kell ismerkednie. Mindegy, hogy előadás előtt vagy után, de javaslom, hogy olvassák el az eredeti könyvet. E - olvasóra is letölthető.
5 éven felülieknek.

A székesfehérvári Vörösmarty Színház Dés László - Geszti Péter - Békés Pál musicaljét, az évek óta múlhatatlan sikerű Dzsungel könyvét mutatja be szeptember 22.-én. A slágerekkel zsúfolt, kiváló adaptációt Szurdi Miklós rendezi. A mű - mint tudjuk - Rudyard Kipling regénye alapján készült. Azt javaslom, a gyerekek a Kipling hőseivel való ismerkedést kezdjék az olvasással, aztán úgyis annyiféle filmváltozat, képregény, színház formában találkoznak majd velük - ez nagyon jó - de az igazi élmény legyen a mese maga.

A Budapest Bábszínházban Lúdas Matyi várja a kisgyerekeket, 5 éves kortól. Lúdas Matyi is az a hős, akit filmen, rajzfilmen, számtalan színpadi, bábszínházi változatban láthatunk. Az eredeti művet, Fazekas Mihály verses meséjét a régies nyelve az irodalom órákra száműzi, de a mese a kultúránk részévé vált.
A Budapest Bábszínház számára Tasnádi István egy új változatot készített, Fige Attila rendezi, aki most végzett az Színház- és Filmművészeti Egyetemen, de már ismerjük kísérletező kedvét, /pl. a tavaszi kaposvári Gyermekszínházi Biennálén bemutatott Hüvelyk Matyi előadása alapján /Kabóca Bábszínház Veszprém/
Hogy Lúdas mennyire megunhatatlan, és milyen sokféleképpen alakítható, mutatja egy gyűjtemény 2011 Ludas Matyi előadásairól.

A szombathelyi Mesebolt Bábszínház a legkisebbeknek készítette el Ti-Ti Tá c.  ritmusjátékát, ahol Ti-ti és Tá, valamint Melodika játszik, bolondozik H. Nagy Katalin és Rumi László rendezésében.

A Nemzeti Színházban a Csongor és Tünde, október 6. -án kerül bemutatásra a Gobbi Hilda Színpadon.  Kamaszoknak és felnőtteknek szóló bábos játék. Romantikus fantasy. Izgatottan várjuk, mit hoz ki Vörösmarty csillogó, 19. századi szerelmi történetéből Tengely Gábor rendező és Gimesi Dóra dramaturg a 21. században.

A Katona József Színházban Ascher Tamás rendezi Parti Nagy Lajos Pinokkió c. átiratát. A bemutató: október 13.
6 éven felülieknek ajánlják, meg persze mindenkinek, aki izgalmas színházra kíváncsi. Sokat sejtet, hogy gyakran játsszák esti előadásban, ami azt jelenti - nem meglepő - hogy a felnőtteknek is van mondanivalójuk a klasszikus mese mai változatával.
Olvasnivaló itt is akad. Carlo Collodi meséje, ami a feldolgozás alapjául szolgál, innen letölthető

Előzetes: Kolozsi Angéla dolgozik a Kolibri Színház számára Ulickaja meséjén, Százlábúak láb alatt címmel, a Történetek állatokról és emberekről című könyv egyik meséjéből. (Történet Antverpen verébről, Mihéjev macskáról, Vászjáról, az ezerjófűről és Marija Szemjonovna százlábúról meg az ő családjáról)
A neten nem találtam meg a meséket, de a könyvtárban biztosan megvan. KÖNYVTÁR! El ne felejtsük, hogy ilyen is van!
hirl_prog

Évadnyitó fesztiválok a hétvégén:

Szeptember 8-án újra Szobori búcsú Ópusztaszeren. Itt kerül sor a SZER ÜZENETE DÍJ- átadására. A díj idei jelöltjei: Nemeskürty István és LEVENTE PÉTER. GRATULÁLUNK!!

 hirl_video

A tavasszal megrendezésre került kaposvári Gyermekszínházi Biennálén készített videóriportokat ezen az oldalon összegyűjtöttem./Novák János, Horváth Péter, Harangi Mária, Sándor L. István, Kuthy Ágnes, Vidovszky György, dr. Sirató Ildikó, Veres András, Romankovics Edit, Bal József/
 
hirl_porA Portál email cime:
NE FELEDJÉTEK,

Csak arról tudósíthatunk, ami a tudomásunkra jut!

Kellemes őszt, sok élményekben gazdag előadást!

hirl_alcim

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése